10 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLovitură pentru fondurile de investiții străine. Obligate să arendeze terenurile agricole pe...

Lovitură pentru fondurile de investiții străine. Obligate să arendeze terenurile agricole pe 10 ani

Parlamentarii social-democrați au decis să pună capăt abuzurilor fondurilor de investiții străine care au cumpărat terenuri agricole românești și să le oblige să arendeze pe minimum 10 ani.

Fermierii se plâng de ani de zile că nu pot face investiții, nu pot obține credite bancare și nu pot accesa fonduri europene din cauza contractelor de arendă făcute pe un an și cu prețuri din ce în ce mai mari.

Modificarea articolului privind arendarea terenurilor, din Codul Civil, printr-un proiect de lege depus la Senat de parlamentarii PSD, este poate singura măsură care îi mai poate salva pe fermierii români.

Din 2014, companiile străine, dar, mai ales, fondurile de investiții străine au cumpărat suprafețe uriașe de teren arabil românesc pe care le dau în arendă acum, pe bani grei, fermierilor din țară.

Prețurile s-au triplat în ultimii ani, astfel că este aproape imposibil să mai poți achiziționa chiar și puținele terenuri care mai sunt de vânzare. Potrivit reglementărilor în vigoare, părţile contractului de arendă sunt libere să stabilească durata arendării, fără limite legale, iar, dacă această durată nu a fost determinată, atunci contractul se consideră încheiat pe perioada necesară arendaşului, de regulă un an agricol.

”Măsura era necesară pentru sectorul agricol din România, pentru că nu aveai perspectivă de dezvoltare, atâta timp cât nu aveai certitudinea suprafeței necesare. Totodată, nu se puteau lua credite, pentru că făceai declarație pe o suprafață, iar anul următor apăreai cu o altă suprafață și nu mai erai eligibil pentru creditare, nu se puteau lua fonduri europene, nu se putea face leasing și nu se puteau face investiții în irigații, care au nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru amortizare. În plus, fondurile străine de investiții au bulversat total piața, pentru că acestea nu au interes să lucreze pământurile, ci să-și recupereze cât mai repede investiția și să obțină profituri. Modul lor de lucru este agresiv, speculând și vulnerabilitățile pe care le au fermierii români, iar faptul că azi arendează doar pentru un an, schimbă prețul și șantajează fermierul a adus mari prejudicii agriculturii”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro.

Pământul nu mai este românesc

Reprezentanții fermierilor ne spun că cea mai mare suprafață a terenurilor agricole românești nu mai aparțin României. Acestea au fost cumpărate de firme din state ale UE, dar și din afara UE, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu și din Asia.

”În plus, cele mai mari suprafețe ale statului, de la ADS, sunt concesionate către firme care au acționariat din afara Uniunii Europene, dar și din UE. În ce privește fondurile de investiții, cele mai multe sunt din Danemarca, Olanda, Marea Britanie și Statele Unite, care au suprafețe imense în România. Sunt și fonduri de investiții care acum vor să-și vândă o parte din suprafețele care sunt mai mici, între un hectar și 20 de hectare, pentru a cumpăra altele, mai mari. S-a vândut foarte mult pământ românesc, deși alte țări din UE nu au făcut acest lucru. Din 2014, am fost obligați să lăsăm liber la vânzare către străini suprafețe foarte mari de teren agricol, dar România se putea opune, așa cum s-au opus și se opun în continuare și alte țări, cum sunt Polonia și Ungaria”, ne-a precizat președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion.

Blocaj la vânzare

Durata arendării va fi de minimum 10 ani și se va considera a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să-l producă, se precizează în proiectul de lege care schimbă Codul Civil.

Totodată, subarendarea totală sau parțială va fi interzisă sub sancțiunea nulității absolute, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași.

În cazul decesului arendatorului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.

Totodată, proiectul de act normativ stipulează că, în cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Arad: Numărul tranzancţiilor cu terenuri agricole a scăzut cu 25%, iar preţul maxim a fost de 30.000 de euro/ha

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din judeţul Arad a scăzut cu 25% în ultimul an, în timp ce preţurile...

Eurostat: Diferenţe semnificative între preţurile şi arenda pentru terenuri agricole în UE

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era de 10.578 euro, în 2022, de 45...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole