9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriLa sfârşitul acestei luni se vor face măsurile privind înfiinţarea grupurilor de...

La sfârşitul acestei luni se vor face măsurile privind înfiinţarea grupurilor de producători şi primele de asigurare

spot_img

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat marţi că la sfârşitul acestei luni vor fi lansate câteva măsuri din programul de tranziţie, care nu au suferit modificări, respectiv cele legate de înfiinţarea grupurilor de producători şi de primele de asigurare.

„Noi vrem ca la sfârşitul acestei luni să începem să dăm drumul la acele măsuri care nu au suferit modificări şi nu depind de Hotărârea de Guvern (HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor PNDR n.r.) şi anume înfiinţarea grupurilor de producători şi măsura 17.1 privind primele de asigurare. Vrem să le sa le dăm drumul la sfârşitul lui iulie”, a declarat Oros într-o conferinţă de presă, precizând că lansarea măsurilor de investiţii din programul de tranziţie depinde foarte mult de aprobarea modificărilor din HG 226 care se referă la cadrul de implementare.

El a precizat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va putea modifica procedurile şi softurile legate de bazele de date numai după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

De asemenea, pentru luna august este programată lansarea măsurilor forfetare 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, unde sunt alocate 100 de milioane de euro, măsurii 6.3 pentru fermele mici, 16.4 şi 16.4a pentru cooperare pe orizontală şi verticală.

„În septembrie, măsurile pe care vrem să le lansăm sunt cele pe care vrem să le lăsăm mai mult în consultare, pentru că am adus modificări majore şi mă refer la 4.1 şi 4.2, unde avem aproape 1 miliard de euro pentru investiţii în depozitare şi procesare. Trebuie să lăsăm minimum trei săptămâni în consultare, iar ghidurile finale, repet, după apariţia HG. De asemenea, vor urma şi măsurile non-agricole, unde iarăşi avem 150 de milioane de euro, măsura 6. 2 şi 6.4 şi bineînţeles pentru autorităţile publice locale măsura 4,3 pentru drumuri agricole. Acesta este calendarul orientativ legat de perioada de tranziţie. Vedem care va fi rezultatul primei întâlniri sub preşedinţia slovenă şi cât de repede vor merge acele regulamente care implementează acordul de compromis”, a mai spus şeful MADR.

Oros a reamintit că pentru Pilonul II în programul de tranziţie sunt prevăzute 3,2 miliarde de euro.

„Pentru investiţii în fermă şi în depozitare-procesare la nivel de fermă, peste un miliard de euro se duc în această zonă. Am splitat măsură în opt sub-măsuri în aşa fel încât să fie impactată fiecare zonă din ţară, pentru că avem sume distincte şi pentru constrângeri naturale şi pentru zona montană”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Sursa foto: calclimateag.org

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției