13.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleÎntâlniri de lucru ale Ministrului Agriculturii cu reprezentanții sectorului agricol

Întâlniri de lucru ale Ministrului Agriculturii cu reprezentanții sectorului agricol

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, s-a întâlnit în data de 9 decembrie 2021 cu Consiliul Director al Clubul Fermierilor Români și cu participanții în cadrul programelor de formare „Tineri Lideri pentru Agricultură” și „Antreprenor în Agricultura 4.0”.

Dialogul ministrului cu fermierii a vizat câteva subiecte de interes major pentru agricultură:

  • soluții pentru finanțarea irigațiilor;
  • programul pentru atragerea tinerilor în agricultură și ridicarea gradului de cunoștințe și specializare a forței de muncă active în acest domeniu;
  • necesitatea unor politici și programe aliniate la nevoile fermierilor, care să vizeze creșterea competitivității la nivel european a agricultorilor din țara noastră;
  • subvențiile pentru anumite culturi și inputuri;
  • debirocratizare;
  • cooperare inter-ministerială;
  • implementarea și extinderea soluțiilor de digitalizare a instituțiilor responsabile pentru agricultură;
  • reglementările privind inputurile pentru agricultură (utilizare fertilizanți, acces la pesticide).

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii a subliniat că este nevoie de concentrare pe sprijinul acordat tinerilor fermieri și pregătirii acestora pentru asigurarea succesiunii și dezvoltarea afacerilor din agricultură.

În același timp, ministrul a încurajat fermierii din România și Republica Moldova, participanți la programele de formare organizate de Clubul Fermierilor, să facă schimb de bune practici pentru a consolida puntea de legătură dintre cele două țări.

În a doua parte a zilei, dialogul ministrului Adrian CHESNOIU a continuat, la sediul MADR, cu reprezentanții Federației ProAgro, condusă de președintele Ionel ARION.

Alături de acesta s-au aflat reprezentanții tuturor sectoarelor care se regăsesc în Federație, respectiv pentru ovine/caprine, bovine Aberdeen Angus, pescuit și acvacultură, îmbunătățiri funciare, pasăre și porc, taurine de carne și lapte, morărit și panificație etc.

Între subiectele discutate cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au aflat: definitivarea Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027, construirea bugetului pentru anul 2022, transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale, optimizarea PNRR în sensul identificării unor programe pentru sprijinirea investițiilor în energia alternativă pentru cei care activează în domeniul agricol, debirocratizare, dezvoltarea procesării, etc.

Referindu-se la finalizarea Planului Național Strategic, ministrul Adrian CHESNOIU a afirmat că ”Toate liniile de finanțare și fișele de intervenție vor viza performanța. Plecând de la balanța comercială cu produse agroalimentare la produsele la care se înregistrează deficit, corelat cu provocările din perioada următoare, la nivelul Ministerului se vor face analize pe fiecare zonă de intervenție în parte.”

În egală măsură, ministrul a subliniat că are în vedere să simplifice și să debirocratizeze cât mai mult procesul de accesare al fondurilor europene, fie că e vorba despre Pilonul I ce vizează plățile directe, fie că este vorba despre Pilonul II – dedicat investițiilor în dezvoltarea satului românesc.

Totodată, ministrul le-a amintit celor prezenți de modificările aduse Legii cooperației agricole nr.566/2004, un element de sprijin pentru fermieri fiind atestatul de gospodar. Ministrul CHESNOIU a pus accent pe importanța măsurilor pentru stimularea, încurajarea și apărarea gospodăriilor din sate și comune.

De asemenea ministrul CHESNOIU a avut o întrevedere și cu reprezentanții Asociatia Crescatorilor de Vaci “HolsteinRo”, ocazie cu care a dezbătut subiecte ce vizează sectorul vacilor de lapte, fiind informat asupra problemelor cu care se confruntă crescătorii de animale în această perioadă.

În cadrul întâlnirilor, Adrian CHESNOIU a precizat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este interesat de dialogul cu mediul asociativ, consultările din această perioadă cu fermierii și reprezentanții acestora fiind extrem de importante pentru definitivarea Planului Național Strategic.

Conectarea afacerilor agricole cu decidenții din administrație reprezintă o etapă semnificativă în parteneriatul dintre Minister și mediul privat.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole