10.6 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleImportul de lapte anul trecut a fost cu 20% mai mare faţă...

Importul de lapte anul trecut a fost cu 20% mai mare faţă de 2019

România a importat anul trecut o cantitate de lapte brut de 135.640 de tone, în creştere cu 20% (22.615 tone) faţă de 2019, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2020, laptele brut colectat de unităţile de procesare de la exploataţiile agricole, centre de colectare şi ferme proprii a înregistrat un plus de numai 0,9%, până la 1,171 milioane de tone. Din acest total, laptele de vacă colectat a ajuns la 1,132 milioane de tone, cantitatea fiind în creştere cu 6.707 tone (+0,6%) faţă de 2019.

De asemenea, cantităţile colectate de lapte brut de capră, bivoliţă şi oaie, în anul 2020 faţă de anul 2019, au crescut cu 19,9%, 10,9% şi respectiv cu 4,1%.

Potrivit datelor INS, în anul 2020, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 1.526 tone (+14,3%), cu un total de 12.175 tone, urmată de lapte de consum cu 27.636 tone (+8,4%), până la 357.313 tone, smântână cu 1.401 tone (+2,1%) – 68.305 tone, brânză (inclusiv urdă) cu 954 tone (+1%) – 97.356 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 578 tone (+0,3%), cu o producţie de 225.730 tone.

Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 87,5% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 2.464 tone (+3%), totalizând 85.211 tone.

Pe de altă parte, scăderi ale producţiei în anul 2020, faţă de anul 2019, au fost înregistrate la lapte praf cu 162 tone (-10,5%) şi brânză topită cu 15 tone (-0,2%).

Potrivit INS, cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,7%), Nord-Est (19,1%) şi Nord-Vest (17,9%), iar laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (52,6%), Nord-Vest (21,1%), Vest (peste 13%).

Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 79% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat), respectiv Centru (37,2%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (18,5%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,9%), Vest (peste 29,0%), Nord-Vest (11,0%) şi Nord-Est (6,9%), iar brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (41,7%), Nord-Est (23,9%), Nord-Vest (16,5%), Sud-Est (7,7%) şi Sud-Muntenia (7,5%).

Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (90,9%).

Sursa foto: consent.yahoo.com

  • Citește despre ->
  • INS
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 2,9%, importurile au crescut cu 4,4%

România a produs, în primele două luni ale acestui...
‹ adv ›

INS: Importurile de lapte brut au crescut cu 34,3%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de...

Producţia de carne de porc a crescut în februarie, raportat la ianuarie, însă a scăzut la pasăre, bovine, ovine şi caprine

Producţia de carne de porc a României s-a majorat în luna februarie 2024 cu 10,56%, faţă de luna precedentă,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole