14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriImportul de lapte anul trecut a fost cu 20% mai mare faţă...

Importul de lapte anul trecut a fost cu 20% mai mare faţă de 2019

România a importat anul trecut o cantitate de lapte brut de 135.640 de tone, în creştere cu 20% (22.615 tone) faţă de 2019, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2020, laptele brut colectat de unităţile de procesare de la exploataţiile agricole, centre de colectare şi ferme proprii a înregistrat un plus de numai 0,9%, până la 1,171 milioane de tone. Din acest total, laptele de vacă colectat a ajuns la 1,132 milioane de tone, cantitatea fiind în creştere cu 6.707 tone (+0,6%) faţă de 2019.

De asemenea, cantităţile colectate de lapte brut de capră, bivoliţă şi oaie, în anul 2020 faţă de anul 2019, au crescut cu 19,9%, 10,9% şi respectiv cu 4,1%.

Potrivit datelor INS, în anul 2020, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 1.526 tone (+14,3%), cu un total de 12.175 tone, urmată de lapte de consum cu 27.636 tone (+8,4%), până la 357.313 tone, smântână cu 1.401 tone (+2,1%) – 68.305 tone, brânză (inclusiv urdă) cu 954 tone (+1%) – 97.356 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 578 tone (+0,3%), cu o producţie de 225.730 tone.

Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 87,5% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 2.464 tone (+3%), totalizând 85.211 tone.

Pe de altă parte, scăderi ale producţiei în anul 2020, faţă de anul 2019, au fost înregistrate la lapte praf cu 162 tone (-10,5%) şi brânză topită cu 15 tone (-0,2%).

Potrivit INS, cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,7%), Nord-Est (19,1%) şi Nord-Vest (17,9%), iar laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (52,6%), Nord-Vest (21,1%), Vest (peste 13%).

Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 79% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat), respectiv Centru (37,2%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (18,5%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,9%), Vest (peste 29,0%), Nord-Vest (11,0%) şi Nord-Est (6,9%), iar brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (41,7%), Nord-Est (23,9%), Nord-Vest (16,5%), Sud-Est (7,7%) şi Sud-Muntenia (7,5%).

Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (90,9%).

Sursa foto: consent.yahoo.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției