19.7 C
București
vineri, 9 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriGlifosatul: aprobarea spre utilizare în UE încă în așteptare

Glifosatul: aprobarea spre utilizare în UE încă în așteptare

Glifosatul este o substanță activă foarte des utilizată la producerea erbicidelor, pentru a împiedica creșterea plantelor nedorite pe terenurile cultivate sau distrugerea plantelor ori a unor părți ale plantelor.

Glifosatul se utilizează în cultura plantelor din cultura mare pentru a combate buruienile înaintea realizării lucrării de semănat. În culturi de plante modificate genetic, rezistente la glifosat, substanța se utilizează și după însămânțare, pentru a distruge buruienile care cresc în interiorul culturii. Această practică nu se utilizează însă în Uniunea Europeană.

După mai multe sesizări, aprobarea utilizării glifosatului la nivelul UE este discutată continuu pe parcursul ultimilor ani, de fiecare dată menționându-se că va fi aprobată o decizie definitivă.

Ultima actualizare publicată de ECHA (European Chemicals Agency) de pe 11 iulie 2022 și indicând un „schimb de opinii între Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European, ECHA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)”.

Până la moment, nu există încă un acord în UE cu privire la extinderea utilizării glifosatului. Dacă din nou nu se ia nicio decizie cu privire la aprobare, Comisia UE poate implementa singură propunerea de aprobare. Glifosatul este încă permis în UE pentru utilizare până la 15 decembrie 2022.

Potrivit Agrarheute, statele membre ale UE încă nu au convenit asupra unei aprobări extinse pentru glifosat. În Comitetul permanent responsabil (SCoPAFF) al Comisiei UE, nu a existat nicio majoritate pentru, nici împotriva unei prelungiri cu un an.

Dacă e să analizăm modul în care întrebarea a fost analizată la nivel UE, Germania s-a abținut de la decizie, la fel Franța și Slovenia. Austria a votat pentru extinderea utilizării glifosatului. Guvernul german și-a justificat abținerea spunând că nu dorește să stea în calea Comisiei UE atunci când a venit vorba de prelungirea formală administrativă a aprobării glifosatului pentru o perioadă scurtă de timp.

În Germania, BMEL (Ministrul Federal al Agriculturii și Alimentației) a criticat întârzierea procedurii. Comisia a fost informată de ceva timp că impactul glifosatului asupra biodiversităţii trebuie să joace un rol cheie în procesul de reaprobare.

Germania nu mai vrea să permită utilizarea glifosatului din 2024. Potrivit BMEL, data de eliminare treptată este deja ancorată în Ordonanța de aplicare a protecției plantelor aplicabilă în prezent.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tulcea: Cel puţin 30 de hectare de culturi agricole, afectate de breşa din digul Carasuhat

Aproape 40 de hectare de teren cu diferite culturi...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de peste 1,24 mln lei în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de peste 1,24 milioane de lei în urma controalelor realizate la nivel naţional, în...

Lucrări la vița de vie recomandate înainte de înflorit

În majoritatea zonelor țării vița de vie se află în faza înainte de înflorit, astfel că în câteva zile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole