4.2 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriGlifosatul: aprobarea spre utilizare în UE încă în așteptare

Glifosatul: aprobarea spre utilizare în UE încă în așteptare

Glifosatul este o substanță activă foarte des utilizată la producerea erbicidelor, pentru a împiedica creșterea plantelor nedorite pe terenurile cultivate sau distrugerea plantelor ori a unor părți ale plantelor.

Glifosatul se utilizează în cultura plantelor din cultura mare pentru a combate buruienile înaintea realizării lucrării de semănat. În culturi de plante modificate genetic, rezistente la glifosat, substanța se utilizează și după însămânțare, pentru a distruge buruienile care cresc în interiorul culturii. Această practică nu se utilizează însă în Uniunea Europeană.

După mai multe sesizări, aprobarea utilizării glifosatului la nivelul UE este discutată continuu pe parcursul ultimilor ani, de fiecare dată menționându-se că va fi aprobată o decizie definitivă.

Ultima actualizare publicată de ECHA (European Chemicals Agency) de pe 11 iulie 2022 și indicând un „schimb de opinii între Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European, ECHA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)”.

Până la moment, nu există încă un acord în UE cu privire la extinderea utilizării glifosatului. Dacă din nou nu se ia nicio decizie cu privire la aprobare, Comisia UE poate implementa singură propunerea de aprobare. Glifosatul este încă permis în UE pentru utilizare până la 15 decembrie 2022.

Potrivit Agrarheute, statele membre ale UE încă nu au convenit asupra unei aprobări extinse pentru glifosat. În Comitetul permanent responsabil (SCoPAFF) al Comisiei UE, nu a existat nicio majoritate pentru, nici împotriva unei prelungiri cu un an.

Dacă e să analizăm modul în care întrebarea a fost analizată la nivel UE, Germania s-a abținut de la decizie, la fel Franța și Slovenia. Austria a votat pentru extinderea utilizării glifosatului. Guvernul german și-a justificat abținerea spunând că nu dorește să stea în calea Comisiei UE atunci când a venit vorba de prelungirea formală administrativă a aprobării glifosatului pentru o perioadă scurtă de timp.

În Germania, BMEL (Ministrul Federal al Agriculturii și Alimentației) a criticat întârzierea procedurii. Comisia a fost informată de ceva timp că impactul glifosatului asupra biodiversităţii trebuie să joace un rol cheie în procesul de reaprobare.

Germania nu mai vrea să permită utilizarea glifosatului din 2024. Potrivit BMEL, data de eliminare treptată este deja ancorată în Ordonanța de aplicare a protecției plantelor aplicabilă în prezent.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate