13.2 C
București
duminică, 26 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriFonduri europene nerambursabile pentru producătorii de lactate

Fonduri europene nerambursabile pentru producătorii de lactate

AFIR primește, până în data de 26 noiembrie, cereri de finanțare pentru investiții prin submăsura 16.4/ 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și pomicol din PNDR 2020.

Un exemplu de proiect finanțat prin submăsura 16.4 este Dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finanțare s-a făcut în septembrie 2018.

Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit în baza unui acord de cooperare între doi producători de lapte și produse lactate din zona Sângeorz-Bai, două unități de învățământ, o pensiune agroturistică și un GAL.

Astfel, pentru o perioada inițială de 24 de luni, proiectul asigură cooperarea între următoarele Asociatia Gal Lider Bistrita-Nasaud, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I – Grupul de Producători Sîngeorz-Băi, Deac Ilișca Persoană Fizică Autorizată, Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, Scridonesi Mihai Gabriel Întreprindere Individuală și Pensiunea Agroturistică „Victoria”.

Inițiativa implementării proiectului a avut la bază faptul că partenerii fermieri producători de lapte și produse din lapte nu aveau un punct de vânzare permanent. Singura modalitate ocazională de valorificare a producției era prin intermediul piețelor agroalimentare organizate periodic în Sângeorz-Băi sau în localitățile învecinate.

Aceste piețe nu asigurau însă comercializarea unui procent mare al producției, care era în mare parte irosită – produsele având un grad mare de perisabilitate. Totodată, produsele acestora nu erau vizibile în piață.

Acest lucru s-a tradus printr-un număr limitat de potențiali clienți și posibilități reduse de finanțare a activităților de producție și desfacere.

Impactul imediat al implementării proiectului este acela că promovarea produselor lactate montane din zonă conduce la stimularea economiei locale. Zona se va putea dezvolta și din punct de vedere turistic, întrucât alimentele locale au capacitatea de a promova turismul gastronomic. Să nu uităm că Sângeorz-Bai are statutul de stațiune balneo-climaterică.

Valoarea totală a proiectului este de 119 mii euro, din care 100 mii euro reprezintă valoare totală eligibilă a proiectului. Proiectul se află în stadiu de implementare, data finalizării fiind aprilie 2022.

Toți cei interesați să acceseze fonduri europene prin submăsura 16.4/ 16.4a au la dispoziție gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în vederea întocmirii documentației pentru depunerea cererilor de finanțare.

Sursa foto: philippines.wyethnutritionsc.org

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...
- adv -spot_img

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive a preţului gazelor naturale,...

Noi pe Facebook

De citit

Târgul Produs în GAL, va avea loc în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu Federaţia...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției