11.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFocar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) a luat decizia sacrificării a 700 de mii de păstrăvi pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.).

Peștii se află în păstrăvăriile Albota, administrată de Sobis Solutions, din localitățile Cârța și Arpașu de Sus.

După scoaterea peștilor din bazine se va proceda la ”vidul sanitar” de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.

Reprezentanții Sobis Solutions, cei care dețin complexul Albota, spun că după ce va trece timpul impus de autorități pentru eliminarea tuturor riscurilor, se vor ocupa de repopularea bazinelor și monitorizarea peștilor pentru ca astfel de situații să nu mai apară.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.

Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

„Confirmăm faptul că deja de săptămâna trecută s-au luat toate măsurile pentru a bloca răspândirea epidemiei. Nu prezintă nici un pericol pentru consumul uman, dar din păcate prejudiciile le suferă deținătorii de păstrăvării. E în interesul nostru să blocăm răspândirea acestei boli”, spune Roxana Dobrilă, din partea Sobis. 

„Suntem și noi surprinși și nu am făcut încă niște calcule, dar e vorba de o cantitate foarte mare. Avem peste 50 de tone sacrificate forțat, din care majoritatea sunt păstrăvi sănătoși, doar un procent mic este afectat de epidemie. După aceste săptămâni vom aplica toate tratamentele necesare și vom repopula bazinele cu păstrăv sănătos care va fi monitorizat constant.”   

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, dr. Șerban Țichindelean, a declarat pentru Turnul Sfatului că sibienii și turiștii nu trebuie să-și facă griji pentru că ”boala nu se transmite la om”. Precizarea vine în contextul în care păstrăvii de la Albota ajung să fie comercializați și în municipiul Sibiu.

Cât privește numărul peștilor uciși, primele estimări se ridică la 700.000 de bucăți.

”În cursul zilei de astăzi vom avea primele evaluări oficiale. Din primele estimări ale proprietarului se pare că 700.000 de păstrăvi vor fi uciși. Aceasta este doar o primă estimare, nu reprezintă cifrele finale”, a explicat Șerban Țichindelean.

Directorul executiv al DSVSA a mai precizat că nu toți peștii sunt bolnavi, ci doar o parte dintre aceștia au prezentat simptome, însă toți au fost opriți de la comercializare din timp, astfel încât să fie eliminat orice risc.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tulcea: A început prohibiţia generală a pescuitului în România

Începând de astăzi, 9 aprilie 2024 se instituie prohibiția...
‹ adv ›

Creșterea peștilor: popularea cu puiet a iazurilor

Creșterea peștilor se poate practica în apele naturale, în bazine realizate special în scop piscicol (iazuri şi heleşteie) cât...

Eurostat: Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de peşte

Cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană s-a situat anul trecut la aproximativ 3,4 milioane de tone greutate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole