20.3 C
București
duminică, 7 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEuronext tinde spre România pentru a-şi extinde contractul futures pe porumb

Euronext tinde spre România pentru a-şi extinde contractul futures pe porumb

Operatorul bursier european Euronext a anunţat marţi că se uită spre România, cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, ca o zonă de livrare fizică pentru contractul său futures pe porumb, în cadrul unei iniţiative destinate creşterii activităţii pentru acest contract, transmite Reuters.

„Înainte de extinderea Uniunii Europene spre ţările din Europa de Est eram exportatori neţi, în prezent suntem importatori. Întrebarea care se pune este unde trebuie să fim pentru a controla aceste livrări”, a declarat Nicholas Kennedy, director la Euronext, cu ocazia conferinţei GrainCom.

Nicholas Kennedy a adăugat că operatorul bursier european se consultă în continuare cu operatorii cu privire la cea mai bună modalitate pentru a dezvolta contractul său futures pe porumb şi că analizează o nouă extindere pe zona râului Rin, fără o oferi alte detalii.

Euronext a lansat deja două noi puncte de livrare fizică pentru contractul său futures pe porumb la Dunkirk, nordul Franţei, şi Ghent, Belgia, în anul 2019, care se adaugă punctelor iniţiale de livrare din sudul Franţei.

Cel mai probabil, punctul de livrare fizică din România va fi portul Constanţa şi va oferi porumb provenit din Uniunea Europeană, a mai spus Nicholas Kennedy.

Potrivit datelor provizorii anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia de cereale pentru boabe a României a scăzut anul trecut cu 32,2%, respectiv cu 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone raportate în 2021 la 18,84 milioane tone în 2022, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar.

Anul trecut, România a obţinut o producţie de porumb boabe de 8,2 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,47 milioane hectare, în timp ce în 2021 recolta a fost de 14,82 milioane de tone raportate de pe 2,54 milioane hectare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole