11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Susţinerea asociaţiilor utilizatorilor de apă cu bani de la UE şi...

Daea: Susţinerea asociaţiilor utilizatorilor de apă cu bani de la UE şi din buget, o soluţie pentru contracararea efectelor secetei

Organizarea şi multiplicarea asociaţiilor utilizatorilor de apă şi susţinerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană şi din bugetul statului este o soluţie viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Lucrările de investiţii, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea staţiilor, creşterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor. Organizarea şi multiplicarea asociaţiilor utilizatorilor de apă şi susţinerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană şi din bugetul statului este o soluţie viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei. În câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare. Nu putem vorbi sub nici o formă de un concept învechit”, a scrie Daea, joi, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit, pe 25 iulie, cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pentru a stabili paşii ce trebuie parcurşi în vederea susţinerii la Bruxelles a intereselor agriculturii româneşti, căutând soluţii pentru introducerea acestora în PNRR.

Cei doi oficiali au convenit să meargă împreună în teren pentru a vedea cum este organizat sistemul de irigaţii in România.

„Constatarea la faţa locului a situaţiei din sistemele de irigaţii, acolo unde procesul de modernizare s-a încheiat sau este în derulare, a constituit pentru domnul ministrul Boloş o surpriză plăcută pe care a împărtăşit-o cu harnicii noştri fermieri. Aceste secvenţe constituie un bun suport al cunoaşterii şi susţinerii în procesul de negociere privind alocarea de sume de la UE pentru agricultură în vederea continuării procesului de modernizare şi automatizare a sistemului de irigaţii din România. Reabilitarea acestui sistem prevăzută prin Planul National de Irigaţii se realizează într-un concept nou, pe reţeaua existentă, neavând restricţii privind proprietatea sau scoaterea din circuit a terenului. Proprietatea statului asupra infrastructurii principale ne dă libertatea de acţiune”, a mai precizat Petre Daea.

Prin Planul Naţional Strategic este prevăzută o sumă de 500 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii şi realizarea de sisteme locale.

„Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificăm înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, a subliniat ministrul de resort. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole