9.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCoasta de Fildeş speră să cucerească piaţa americană de nuci caju

Coasta de Fildeş speră să cucerească piaţa americană de nuci caju

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de nuci caju, vrea să schimbe situaţia actuală în care nucile sale sunt procesate în Asia după care sunt exportate în SUA, astfel încât să proceseze local o parte mai mare din propria sa recoltă şi să o exporte pe uriaşa piaţă americană, informează AFP.

Dacă în prezent doar 10% din producţia anuală de nuci caju este procesată local, producătorii din Coasta de Fildeş şi-au propus ca în 2025 proporţia să ajungă la 50%, a declarat directorul organismului Cotton-Cashew Council (CCA), Adama Coulibaly.

Însă creşterea cantităţii de nuci procesate local va însemna dispariţia relaţiilor tradiţionale de export, conform cărora majoritatea nucilor caju produse în Coasta de Fildeş sunt trimise spre procesare în Vietnam şi India.

Până acum, în conformitate cu un „comerţ triunghiular”, de procesarea nucilor caju din Coasta de Fildeş se ocupau muncitorii din Vietnam şi India iar ulterior nucile erau exportate în SUA la preţuri exorbitante, susţine Losseni Kone, preşedintele Ivory Cashew, o companie americană specializată în tranzacţiile cu nuci caju.

„Piaţa americană reprezintă 40% din piaţa mondială însă importurile de nuci caju din Coasta de Fildeş reprezintă doar un procent din importurile totale”, precizează Losseni Kone.

Perspectivele de afaceri în SUA sunt încurajatoare dar, mai întâi, Coasta de Fildeş trebuie să treacă prin toate etapele preliminare.

„Nu există motive de îngrijorare cu privire la piaţa nucilor caju din SUA. Iubim acest produs. Nucile caju din Coasta de Fildeş sunt cele mai bune” spune Bob Bauer, preşedintele Association of Food Industries (AFI), care a promis că îi va ajuta pe producătorii de nuci caju din Coasta de Fildeş.

Prioritatea numărul unu este aducerea activităţilor locale de procesare a nucilor din Coasta de Fildeş în linie cu standardele privind siguranţa produselor alimentare din SUA şi cele internaţionale.

„Certificarea este vitală pentru a dobândi acces pe piaţa americană. Odată ce ai dobândit acces pe piaţa americană poţi vinde oricui, pentru că avem cele mai bune standarde internaţionale”, spune Losseni Kone.

Un prim lot de 15 unităţi de procesare din Coasta de Fildeş sunt în proces de certificare potrivit normelor US Food Safety Modernisation Act (FSMA).

Personalul acestor unităţi va beneficia de un curs de pregătire susţinut de experţi americani cu privire la reglementările şi cerinţele pentru importurile de alimente.

În acest an, cei aproximativ 250.000 de producători de nuci caju din Coasta de Fildeş ar urma să vândă 900.000 de tone de nuci neprocesate.

Jucătorii din industrie subliniază că cea mai mare recoltă din ultimii cinci ani se datorează cumpărătorilor care au menţinut preţurile fixe plătite cultivatorilor.

În total, Africa furnizează mai mult de jumătate din recolta mondială de nuci caju dar procesează doar 10% din recolta mondială.

În aceste condiţii, ţările producătoare „reţin doar o mică parte din valoarea creată de-a lungul traseului de la fermă la magazin” subliniază oficialul ONU, Miho Shirotori. Potrivit acestuia, „fermierii, exportatorii şi muncitorii africani ratează foarte multe oportunităţi”.

Sursa foto: pxhere.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole