11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Ne dorim ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate...

Chesnoiu: Ne dorim ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate lor

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, la Războieni, în judeţul Iaşi, că ministerul îşi doreşte ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate lor, astfel că Planul Naţional Strategic în agricultură nu va fi depus până la finalul anului pentru ca acesta să fie dezbătut transparent cu cei direct interesaţi.

„Nu vom depune Planul Naţional Strategic până la finalul anului, pentru că el trebuie să fie dezbătut într-un proces transparent cu fermierii pentru ca acest Plan Naţional Strategic să nu fie un eşec aşa cum a fost PNRR în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru agricultură. Pentru că în PNRR agricultura României are zero euro cenţi alocaţi şi astăzi unii care au uitat agricultura văd că o redescoperă doar în interes politic şi al speculei politice. Noi ne dorim ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor noastre, programelor destinate fermierilor români, şi Planul Naţional Strategic trebuie să fie un document care să răspundă specificului agriculturii din România şi al fermierilor români, pentru că avem nevoie să devenim viabili şi sustenabili din punct de vedere economic. Finalizăm şi acest program, îl vom încărca în sistemul electronic al Comisiei Europene şi vom reuşi să negociem pentru România alocările în funcţie de priorităţile pe care le avem în sectorul agroalimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Acesta a vorbit şi despre nevoia de capital a fermierilor români şi modalităţile prin care Guvernul poate veni în sprijinul acestora.

„Pe termen scurt, fermierii au nevoie de capital. (…) Am ajuns la concluzia că trebuie să punem la dispoziţia fermierilor români şi a producătorilor din industria alimentară, capital. Avem nevoie, e o bătălie economică cu riscuri multiple cauzate de criza energetică şi criza gazelor naturale ce au adus dezechilibre în toate sectoarele. Fermierii români au nevoie de capital. Şi vom lansa cât de curând posibil Programul RuralInvest, care vizează pe de o parte, asigurarea capitalului de lucru pentru fermieri, vizează capital pentru retehnologizare şi automatizare a industriei alimentare, capital pentru cofinanţarea proiectelor pentru asigurare a independenţei energetice, pentru că, din Fondul de Modernizare şi din fondurile alocate prin PNRR, o parte din bani trebuie să meargă către fermieri şi către industria alimentară, astfel încât, prin investiţiile în surse de energie regenerabilă, fermierul român să elimine măcar acest risc, al asigurării din punct de vedere energetic şi să îşi asigure independenţa energetică”, a spus ministrul Agriculturii.

El a arătat că se are în vederea şi oferirea de fonduri fermierilor pentru achiziţii de terenuri agricole.

„Nu putem să uităm capitalul destinat achiziţiei de terenuri agricole, pentru că fermierii români trebuie să reintre în posesia suprafeţelor pe care, din varii motive, în ultimii ani le-am pierdut, şi trebuie să le asigurăm suportul pentru achiziţia acestor terenuri. Sunt doar o parte din sursele şi modalităţile concrete cu privire la zona de capital şi cu siguranţă veţi putea vedea în perioada următoare lansarea programului şi modul de punere în aplicare”, a mai afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, au efectuat vineri, o vizită de lucru în judeţul Iaşi.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole