23.7 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCehia se confruntă cu cel mai mare focar de gripă aviară

Cehia se confruntă cu cel mai mare focar de gripă aviară

Veterinarii din Cehia au început operaţiunile de eutanasiere a 220.000 de găini la o fermă din vestul ţării, unde săptămâna trecută a fost detectată gripa aviară, acesta fiind cel mai mare focar de până acum, transmite Reuters.

Gripa aviară a fost raportată vinerea trecută la o fermă situată la 150 de kilometri de capitala Praga, care putea găzdui până la 750.000 de găini, după creşterea numărului de decese în una din cele trei hale.

Marţi, Autoritatea sanitară veterinară din Cehia (SVS) a precizat că gripa aviară a fost detectată doar în una din cele trei hale, celelalte găini putând fi salvate.

„Trebuie eutanasiate toate găinile din acea hală”, a declarat Petr Majer, purtător de cuvânt al SVS.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Băluşeni

Un focar de gripă aviară a fost înregistrat în...
‹ adv ›

Ungaria anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

Ungaria a descoperit un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de fazani din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok,...

Reuters: Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate

Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe din regiunea Vendee, a anunţat joi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole