18.1 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriBarbu: Vreau să salvez sectorul legumiculturii printr-o schemă integrată

Barbu: Vreau să salvez sectorul legumiculturii printr-o schemă integrată

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că vrea să salveze sectorul legumicol printr-o schemă integrată şi că, de anul acesta, cele 15 centre de colectare din bazinele legumicole vor începe să funcţioneze.

„Pe partea de legumicultură, am făcut anunţul şi-l fac în continuare: vreau să salvez acest sector printr-o schemă integrată. Spun acest lucru pentru că în ultimii 30 de ani s-a tot discutat despre aceste centre de colectare. Aveţi garanţia că, începând de anul acesta cele 15 centre de colectare din bazinele legumicole, în urma discuţiilor pe care le voi purta cu unităţile administrativ-teritoriale şi cu Casa Unirea, vor începe. Principiul este clar: vor fi realizate de către Casa Unirea şi vor fi date în locaţie cooperativelor şi membrilor care se află în raza unităţii administrativ-teritoriale în care aceste centre de colectare vor fi amplasate”, a explicat Florin Barbu la Congresul Fermierilor.

Acesta a semnalat că din cele 22.000 de cereri depuse în programul Tomata, aproape 9.000 au fost depuse de tineri sub 40 de ani şi a menţionat că a luat decizia să fie integraţi tinerii fermieri pentru a beneficia de instalaţii de irigat şi, din diferenţa de bani, pe o perioadă de 4 ani, să poată să-şi încălzească serele şi solariile pentru a avea legume tot timpul anului.

„Integrarea acestor soluţii cu centrele de colectare ne va duce în faţa supermarket-urilor, care tot timpul ne-au spus că nu avem cantitatea necesară de a le alimenta tot timpul anului. Am luat decizia să se facă această schemă integrată nu vorbim numai de tomate, aici vorbim şi de castraveţi, ardei capia, ardei gras, să avem cantităţile necesare şi să avem o fişă încheiată cu fiecare supermarket, lunar, pe cantităţile necesare care să asigure consumul de legume româneşti în supermarket”, a spus Barbu la evenimentul organizat de Asociaţia Forţa Fermierilor.

Ministrul a mai precizat că intenţionează să aibă o discuţie în fiecare bazin legumicol, cu toţi cei implicaţi, pentru ca subvenţia pe parte de legume să se facă integrat.

„Nu ne trebuie 40 de tone de roşii din 1.000 mp, nouă ne trebuie cantitate de legume astfel încât să asigurăm necesarul consumului, în România, de alimente româneşti, iar subvenţia să fie cumva integrată per kilogramul care intră în centrele de colectare. Acesta este programul meu. Sper să-l reuşesc, sper să conving. Sunt foarte multe lucruri de făcut, de notificat Comisia Europeană, pentru a-i convinge că este singura soluţie pe care noi putem să o aplicăm în România pentru a merge şi a salva un sector”, a punctat Florin Barbu.

  • Citește despre ->
  • MADR

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat...
‹ adv ›

Bucharest Food Expo 2023: Punctul de întâlnire al Industriei Alimentare din România

În perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, MADR va participa cu un spațiu dedicat la cea de-a doua...

Conferința anuală europeană „Pâinea Păcii”

Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de Slovacia, în perioada 20- 22 septembrie 2023, la Modra. Tema conferinței din acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole