5.6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPPR: Seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară...

APPR: Seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară deficitare, provocări majore pentru producătorii agricoli

Proximitatea faţă de zona de conflict, seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară deficitare constituie provocări majore pentru producătorii agricoli, asupra cărora decidenţii politici ar trebui să se aplece cu prioritate, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

„În contextul regional şi european actual extrem de tensionat şi de complicat pentru toate domeniile, avem nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, avem nevoie ca agricultura să poată continua să fie un furnizor credibil de securitate alimentară, devenită dimensiune esenţială a securităţii! Din acest motiv, ne exprimăm încrederea că actuala coaliţie de guvernare şi noul deţinător al portofoliului agriculturii îşi vor asuma politic continuarea proiectelor începute de domnul Adrian Chesnoiu, pe care le considerăm de importanţă vitală pentru lanţul valoric agricol şi, în general, pentru economia românească, fie că vorbim despre renegocierea PNRR-ului în vederea introducerii investiţiilor în sistemul naţional de irigaţii, de definitivarea planului strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC), de reglementarea Legii salarizării în agricultură şi sectoare conexe, de soluţii pentru gestionarea durabilă a riscurilor agricole etc.”, susţin reprezentanţii APPR.

Potrivit documentului, proximitatea faţă de zona de conflict, seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară deficitare, constituie provocări majore pentru producătorii agricoli, asupra cărora decidenţii politici ar trebui să se aplece cu prioritate.

„Subliniem încă o dată că proximitatea faţă de zona de conflict (cu toate efectele asociate, de la presiunea exercitată asupra preţurilor şi tarifelor şi până la perturbări în aprovizionarea cu combustibil), seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară deficitare, constituie provocări majore pentru producătorii agricoli, asupra cărora decidenţii politici ar trebui să se aplece cu prioritate. De asemenea, atragem atenţia că în acest moment ar trebui intensificat dialogul cu Comisia Europeană pentru lămurirea şi finalizarea opţiunilor de politici şi instrumente de sprijin pentru perioada de programare 2023-2027 ale României, pentru că orice tergiversare poate avea consecinţe grave în alocarea bugetului PAC – iar în acest context, sperăm că vom putea contribui la forma finală a PNS ca parteneri ai MADR în cadrul grupelor de dialog civil”, se mai precizează în document.

Totodată, reprezentanţii APPR subliniază că este nevoie de voinţă şi de coerenţă politică, de un calendar ferm, cu obiective clare şi responsabili delegaţi.

„Avem nevoie de opţiuni înţelepte, care să asigure continuitate şi stabilitate şi să ducă la rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă sectorul agricol românesc”, se mai spune în comunicat. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cionga: Sustenabilitatea costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul de a contribui la securitate alimentară

Sustenabilitatea în agricultură costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul lor de a produce bunuri publice, de a contribui...

România – pe primul loc în UE la suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe

Suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), însă lucrurile se schimbă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole