16.4 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA va avea o nouă strategie de creştere a performanţelor şi eficientizare...

ANSVSA va avea o nouă strategie de creştere a performanţelor şi eficientizare activităţii

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are ca prioritate elaborarea unei strategii multianuale care să asigure, prin elaborarea de programe, o eficientizare a activităţilor, într-un cadru coordonat, în contextul creşterii gradului de protecţie a sănătăţii consumatorilor şi acela de a contribui la securitatea alimentară a populaţiei.

în acest sens a fost demarată elaborarea unei asemenea strategii, care se realizează prin revizuirea şi actualizarea Strategiei de creştere a performanţelor şi eficientizare a activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA.

Conform sursei citate, aceasta include măsuri de implementare a recomandărilor formulate prin raportul de audit cu tema „Performanţa activităţilor din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, a hranei pentru animale, a siguranţei alimentelor, precum şi a activităţilor de control oficial” pentru perioada 2015 – 2020, desfăşurat de Curtea de Conturi a României în anul 2021.

Strategia va include, printre altele, eficientizarea activităţii de planificare strategică şi implementarea în teritoriu a programelor strategice atât în domeniul sănătăţii animalelor, cât şi în cel al igienei şi sănătăţii publice.

Totodată, prioritatea pentru serviciile sanitare veterinare din România o reprezintă declararea indemnităţii pentru bolile majore (ex. Pesta porcină africană, gripa aviară), precum şi siguranţa alimentelor.

De asemenea, strategia va include consolidarea continuă a capacităţii şi a dezvoltării instituţionale la nivel central şi teritorial, digitalizarea activităţilor specifice atât la nivel central, cât şi teritorial, precum şi utilizarea eficientă şi eficace a fondurilor publice şi atragerea de fonduri europene, prioritar fiind domeniile de activitate, acolo unde, în prezent, se înregistrează deficienţe.

„Creşterea capacităţii de reacţie şi capacităţilor analitice de la nivel judeţean este o prioritate”, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, strategia mai include îmbunătăţirea modului de colaborare interinstituţională în domeniul siguranţei alimentelor şi al controlului oficial, atât la nivel central, cât şi judeţean şi, în special, cu acele instituţii cu rol în combaterea bolilor.

„Strategia de finanţare, aşa cum aceasta a mai fost deja explicitată în comunicatele anterioare, va include atât programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achiziţia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic în cazul unor boli la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasică, pesta porcina africană etc.), autoclave şi hote (utilizate pentru sterilizarea, respectiv decontaminarea materialelor de laborator), cât şi programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare”, se menţionează în document.

Ca urmare a solicitărilor din teritoriu, s-a decis ca aceste echipamente să fie achiziţionate pentru 24 de judeţe (Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Brăila, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea).

Una dintre acţiunile întreprinse deja de ANSVSA este investirea a peste 5 milioane de euro în scopul achiziţionării unor echipamente menite să mărească capacitatea analitică, în privinţa determinării reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimală (fructe şi legume), prelevate în cadrul controalelor oficiale.

Astfel, se vor dezvolta şi implementa metode de analiză specifice determinării reziduurilor de pesticide din produse alimentare, prin investiţii atât în cadrul Institului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), cât şi la nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa, Suceava, Bucureşti, Olt şi Ialomiţa.

Scopul este de a consolida capacitatea analitică actuală, prin reducerea timpului de eliberare a buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va conduce la creşterea vitezei de reacţie a serviciilor veterinare şi, implicit, a gradului de protecţie a sănătăţii consumatorilor.

Această strategie se elaborează în conformitate cu politica Guvernului şi cu tendinţele pe plan european şi internaţional, bazându-se pe evaluarea, managementul şi comunicarea riscului, pentru realizarea obiectivelor specifice de reglementare şi control ale ANSVSA.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de aproape 2 mln de lei în industria alimentară, în martie

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de 1,973 milioane...
‹ adv ›

Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering

 Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering şi au emis 4...

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în sectorul produselor lactate

Inspectorii sanitari-veterinari au amendat cu aproape un milion de lei mai multe unităţi din sectorul produselor lactate şi au...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole