marți, 4 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageȘtiriANSVSA: Focar de gripă aviară într-o exploataţie comercială din judeţul Mureş

ANSVSA: Focar de gripă aviară într-o exploataţie comercială din judeţul Mureş

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, ferma având un efectiv de 180.000 de capete, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară.

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.

„Ancheta epidemiologică este în desfăşurare în vederea stabilirii sursei de infecţie şi a trasabilităţii păsărilor. În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minim 30 de zile”, se menţionează în comunicat.

Totodată, în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport şi se aplică următoarele:

  • recensământul tuturor exploataţiilor cu păsări;
  • inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări;
  • interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie;
  • restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii;
  • respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport;
  • anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
  • evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
  • informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariţiei şi răspândirii virusului gripei aviare;
  • separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a raţelor şi gâştelor de celelalte păsări domestice şi interzicerea creşterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii special amenajate.

La nivelul exploataţiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate şi aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare.

„Serviciile sanitare veterinare, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Mureş, au restricţionat drumurile de acces către exploataţia afectată. De asemenea, împreună cu Poliţia Rutieră vor fi intensificate controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României”, informează instituţia.

În prezent, se înregistrează o creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

„În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar. În acest sens, ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România şi alte asociaţii de profil. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre. Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase”, mai spune ANSVSA. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate