18 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgrometeo până pe 18 aprilie. Vreme rece, pe alocuri brumă și îngheț

Agrometeo până pe 18 aprilie. Vreme rece, pe alocuri brumă și îngheț

Sub aspect termic, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1…14°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…5°C și 5…19°C spre sfârșitul perioadei, valori mai ridicate cu 1…7°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7…25°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…12°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, izolat producându-se brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 6…14°C în aproape toate zonele de cultură, limite optime continuării însămânțărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetație la cele semănate până la această dată.

Se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice     şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării, în primele zile, vor fi posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare).

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, Crișanei și Transilvaniei, local în estul și centrul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Crișanei.

În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, izolat sud-vestul Moldovei.

Deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, se vor înregista în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, local în centrul și sudul Olteniei, estul, nordul și sudul Munteniei, nordul și nord-vestul Banatului, izolat centrul și estul Transilvaniei, sud-vestul Crișanei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Procesele vegetative ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi uşor încetinite, îndeosebi în zilele cele mai reci.

În general, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, în special din sudul şi estul ţării.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (80-100%), aflându-se predominant în faza de alungire a paiului (10-100%).

În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2021 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%).

În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă vor predomina apariţia inflorescenţelor (10-50%) şi izolat începutul înfloririi (10-15%), iar în restul zonelor agricole, alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%).

În plantaţiile pomicole de sâmburoase se vor înregistra înflorirea, creşterea frunzelor, precum şi legarea rodului, în special la speciile extratimpurii şi timpurii de cais. La speciile seminţoase se vor semnala în continuare dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat înflorirea (măr).

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de “plâns” şi înmugurire, precum şi local dezmugurirea la soiurile timpurii de masă.

La culturile de floarea-soarelui şi porumb se vor continua lucrările de semănat pe suprafeţe agricole extinse, iar cele înfiinţate până în prezent se vor afla la germinare şi răsărire.

Sfecla de zahăr şi cartoful (soiuri timpurii) din centrul şi nord-vestul ţării vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie.

Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

AgroMeteo: Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va înregistra ritmuri normale de vegetaţie la culturile de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis prognoza de specialitate pentru perioada 31 martie - 5 aprilie. Potrivit prognozei, regimul...

Maramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Starea culturilor cerealiere şi pomicole din judeţul Maramureş este optimă, deşi stratul de zăpadă din această iarnă a fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole