-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor în scădere - noi temeri pe piața mondială

Prețul cerealelor în scădere – noi temeri pe piața mondială

Ping-pong-ul prețurilor pe piața mondială a cerealelor continuă și se pare că orice eveniment devine motiv de modificare a acestora. În ultimele luni, am asistat asupra unor creșteri și scăderi puternice de prețuri ce au marcat activitatea piețelor.

Și de această dată, piețele sunt agitate de temerile privind criza economică globală și tensiunile geopolitice ce deja provoacă o anxietate pe piață, iar anunțul privind recolta record de grâu din Rusia, revizuită și mai mult în creștere, afectează prețurile în regiune.

Joia trecută, în contextul anunțului Moscovei că va mobiliza mai multe trupe și că va fi organizat referendumul în Ucraina, prețurile la grâu au crescut brusc în SUA și Europa, ajungând la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iulie.

‹ adv ›

Acest lucru prognoza unele perturbări ale livrărilor. Mai apoi, însă, drept factori de scădere a prețurilor au servit și estimările foarte ridicate ale recoltei de grâu din Rusia și transporturile continue de cereale din Ucraina prin Coridorul Mării Negre.

În plus, creșterea ratelor dobânzilor de săptămâna trecută în SUA, combinată cu alegerile din Italia și temerile care apasă Europa, au condus dolarul la o creștere bruscă în această dimineață, afișat la 0,9640 față de euro și 56,50 față de rubla rusească.

Prețurile s-ar putea diminua în continuare

Analistul Agrarheute, Olaf Zinke, menționează că vineri, prețurile la cereale la nivel mondial au scăzut brusc, odată cu prețurile țițeiului și a altor mărfuri. Grâul a scăzut cu peste 3% în Chicago, porumbul a pierdut 2,6%, iar soia 2,1%.

Prețurilor pentru soia și porumb au pierdut teren în contextul în care cererea de biocombustibili slăbește și producția de etanol este în scădere bruscă.

Aceste schimbări au dus la scăderea prețurilor în Europa, scădere ce este de așteptat să continue. Majoritatea analiștilor pieței menționează că nu există nicio îndoială asupra faptului că volatilitatea prețurilor va dura.

Cotații grâu Euronext:

Cotații porumb Euronext:

Potrivit Agritel, și prețurile la canola au pierdut teren vineri, iar prețurile pentru uleiul de palmier au cedat peste 7% în această dimineață în Kuala Lumpur, ceea ce ar putea influența semnificativ prețurile la rapiță în această săptămână.

Rusia anunță un nou record la recolta de grâu, iar Ucraina anunță o scădere puternică a recoltei de cereale

Estimările privind recolta actuală de grâu în Rusia crește continuu, ultima ajungând la 100 de milioane de tone sau chiar mai mult. Potrivit informațiilor de la agenția de presă TASS, Rusia dorește, de asemenea, să mențină acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, în ciuda criticilor.

Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) și-a ridicat joi prognoza pentru producția globală de grâu în 2022/23 din cauza majorării recoltei în Rusia, doar că IGC estimează recolta de grâu din Rusia la 93,4 milioane de tone.

Rusia a exportat 1,3 milioane de tone de grâu în primele 10 zile ale lunii septembrie, în scădere cu 28,3% față de anul precedent. Livrările de orz au scăzut cu 41% la 133,5 mii tone, exporturile de porumb cu 67% până la 10 mii de tone.

IGC se așteaptă ca stocurile de grâu rusesc la sfârșitul sezonului 2022/2023 să fie de 22,5 milioane de tone și, prin urmare, aproape de două ori mai mari decât în ​​sezonul precedent (11,3 milioane de tone).

Recolta de cereale a Ucrainei în 2022 ar putea fi între 54,1 și 55,7 milioane de tone, comparativ cu recordul de 86 de milioane de tone de anul trecut, potrivit raportului analiştilor APK-Inform. Recolta de grâu este estimată la 19 milioane de tone, de porumb la 30 de milioane de tone și 5,5 milioane de tone de orz.

Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul sezonului de comercializare 2022-23 (1 iulie) până pe 21 septembrie, Ucraina a exportat 7,2 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 2,9 milioane de tone în septembrie, a precizat ministerul pentru politica agricolă.

În România, potrivit informațiilor analiștilor CFRO, procesatorii oferă prețuri pentru grâu cuprinse între 318-325 euro/tonă. La capitolul recolta de floarea-soarelui, aceasta este estimată la 2,2-2,3 milioane de tone.

În mare parte, prețurile din regiune sunt influențate de schimbările și livrările din Ucraina, fermierii români fiind grav afectați.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: Prețul grâului a crescut. Rapița, în scădere

Evoluția tensiunilor pe teritoriul ucrainean este un element important...
‹ adv ›

Ucraina: Recolta mare de soia a dus la scăderea prețurilor, fermierii vor reveni la porumb

O recoltă mare de soia a dus la scăderea prețurilor, iar fermierii vor reveni la porumb în 2025, a...

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole