3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFolosirea glifosatului ar urma să fie aprobată din nou în UE -...

Folosirea glifosatului ar urma să fie aprobată din nou în UE – proiect de raport

Un proiect de raport despre reînnoirea aprobării UE pentru glifosat, un erbicid controversat, sugerează că acesta ar putea fi aprobat din nou încă din septembrie, un calendar considerat de grupările ecologiste drept „nedemocratic”.

„Concluzia generală a evaluării este că e de așteptat ca produsele de protecție a plantelor care conțin glifosat să îndeplinească în continuare cerințele de siguranță prevăzute în regulamentul UE”, se arată în proiectul de raport privind reînnoirea aprobării pentru folosirea glifosatului.

Raportul a fost prezentat de Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG  SANTE) a Comisiei statelor membre în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (SCoPAFF) în perioada 11-12 iulie.

Glifosatul este erbicidul cel mai utilizat ca substanță activă în protecția plantelor. Chestiunea reînnoirii aprobării sale e foarte controversată, deoarece opiniile sunt divergente privind impactul glifosatului asupra sănătății și mediului.

‹ adv ›

Dacă glifosatul poate fi sau nu clasificat drept cancerigen este una dintre principalele probleme legate de acest erbicid. 

Proiectul de raport, care se străduiește să sublinieze că prezintă doar punctele de vedere „preliminare” ale serviciilor Comisiei și „nu poate fi în niciun caz considerat ca exprimând o poziție oficială a Comisiei”, ar putea fi prezentat oficial statelor membre în septembrie.

Autorizația UE pentru glifosat ca substanță activă în protecția plantelor a expirat la jumătatea lunii decembrie 2022, dar a fost prelungită temporar în așteptarea verdictului agenției UE pentru siguranța alimentară EFSA cu privire la riscul prezentat de controversatul erbicid.

Concluziile mult așteptate ale EFSA au fost publicate la 6 iulie. Agenția spune că „nu există motive de îngrijorare”, deși a remarcat că lipsa unor date nu permite concluzii privind anumite aspecte.

Vestea va fi probabil salutată de companiile agrochimice care fac culoarul pentru reînnoirea aprobării erbicidului. 

Prin urmare, companiile au cerut UE să se asigure că glifosatul va fi disponibil fermierilor europeni „după 2023”.

Concluziile complete nu au fost încă publicate

Cu toate acestea, EFSA încă nu a publicat dovezile care au dus la această concluzie, ceea ce a provocat critici din partea Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Concluziile complete ar urma să fie publicate până la sfârșitul lunii iulie, dar nu și restul documentelor justificative, precum evaluarea riscurilor și evaluarea inter pares, potrivit unei note a EFSA.

Documentele de referință – câteva mii de pagini – ar trebui să fie publicate între „sfârșitul lunii august și mijlocul lunii octombrie 2023”, a declarat un purtător de cuvânt al EFSA.

Pentru Martin Dermine, directorul executiv al PAN Europe, asta înseamnă că „abia în octombrie oamenii de știință și societatea civilă vor avea șansa să examineze evaluarea făcută de EFSA”.

„DG SANTE acționează în grabă și în secret, lăsând societatea civilă în întuneric, chiar înainte de vacanța de vară. Cât de transparent și democratic este acest lucru?”, spune Dermine.

PAN Europe a criticat, de asemenea, raportul pentru că a trecut cu vederea punctele de îngrijorare ridicate de EFSA, cum ar fi lipsa de date, precum și o recunoaștere a dovezilor care leagă utilizarea erbicidului de neurotoxicitate, deteriorarea microbiomului și biodiversitate.

„DG SANTE închide ochii la problemele de toxicitate și lipsa de date identificate de EFSA în legătură cu utilizarea glifosatului și încearcă în secret să emită din nou licența rapid, eludând orice control public”, a declarat Angeliki Lyssimachou, șeful departamentului de știință și politică la PAN Europe, considerând mișcarea drept „revoltătoare”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole