29.2 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețurile rapiței scad mult sub 600 de euro/tonă

Prețurile rapiței scad mult sub 600 de euro/tonă

Pe măsură ce prețurile la soia au scăzut cu două cifre în Chicago miercuri, scăderea a urmat și pentru prețurile la canola. După care, prețurile rapiței au scăzut cu mult sub pragul de 600 de euro miercuri – cel mai scăzut nivel din ultimele 9 luni.

La sfârșitul zilei de tranzacționare, miercuri, panourile de afișare de la MATIF din Paris au arătat minus 14,50 euro – și doar 592 euro pe tonă. Motivele sunt în primul rând de natură macroeconomică, cel puțin conform analiștilor.

Ulterior, joi prețul a scăzut din nou abrupt – sub 580 de euro pe tonă:

Prețurile rapiței și-au revenit inițial în cadrul tranzacțiilor în curs de desfășurare, dar apoi au scăzut drastic. Apoi, prețurile au scăzut cu încă 14 euro – la doar 578 de euro pe tonă, chiar dacă acestea arătase foarte bine la începutul săptămânii, indică analistul Agrarheute Olaf Zinke în raportul publicat ieri.

Astăzi, declinul prețului pentru rapiță pe Euronext continuă:

Cum au evoluat prețurile

La începutul săptămânii am fost martorii unei creșteri puternice a prețurilor pentru soia și porumb (raportul USDA indica faptul că livrările de porumb și soia din SUA vor scădea la niveluri minime din ultimii ani).

După creșterea prețurilor la soia generate de raportul USDA, imediat crescuse și prețurile la rapiță – fiind o altă cultură oleaginoasă importantă, cu 7 euro, până la puțin sub 607 euro pe tonă.

Miercuri, 14 septembrie, însă, prețurile la soia au scăzut cu două cifre în Chicago miercuri, generând și scăderea prețurilor pentru canola.

Analiștii justifică scăderea prețurilor prin diferite lucruri. În primul rând, Statistics Canada a revizuit producția canadiană de soia în sus la 6,505 milioane de tone. Aceasta a fost o creștere de 125.000 de tone față de cele 6,38 milioane de tone estimate în august și a fost la vârful așteptărilor analiștilor.

Pe de altă parte, producția de canola canadiană a fost raportată doar la 19,1 milioane de tone – comparativ cu 19,5 milioane de tone luna trecută – de fapt, un impuls clar pentru ascendență.

Cu toate acestea, piața a ignorat acest anunț. Ministerul francez al Agriculturii, pe de altă parte, și-a mărit estimarea pentru recolta de rapiță din Franța cu 150.000 de tone, la 4,5 milioane de tone. Aceasta semnifică o creștere de 1,2 milioane de tone față de anul precedent.

Prețurile au fost, de asemenea, influențate de evoluțiile din Argentina: fermierii argentinieni au vândut 15,2% din recolta de soia 2021/22 de 44 de milioane de tone în șapte zile, deoarece guvernul a introdus un curs de schimb mai favorabil pentru exportul de produse din soia, a declarat miercuri Rosario Grains Exchange.

Argentina este cel mai mare exportator mondial de ulei de soia și făină de soia și numărul 3 pentru boabele de soia.

Până la modificarea impusă de autorități, producătorii argentinieni de soia depozitau mai multe boabe de soia decât de obicei din cauza mediului economic incert al Argentinei, inclusiv a inflației care depășește 70% și a temerilor unei posibile devalorizări a valutei naționale.

Prețurile la soia din SUA au scăzut miercuri, pe măsură ce comercianții și-au corectat pozițiile după creșterea bruscă a pieței luni, spun analiștii.

Analiștii spun că piața a reacționat prea „violent” majorând esențial prețurile luni, astfel a urmat o corecție. Ce-i drept, de fapt lucru caracteristic pentru toate schimbările din ultima perioadă, nu există argumente clare prezentate de aceștia privind evoluția ulterioară a prețurilor.

Tot mai mulți comercianți și analiști și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la răcirea din ce în ce mai rapidă a economiei globale și consecințele pentru piețele agricole și de mărfuri.

Cifrele inflației din SUA pentru luna august publicate marți au declanșat, de asemenea, așteptările că ratele dobânzilor vor continua să crească brusc.

În Europa, evoluția și temerile sunt similare. Toate acestea afectează prețurile cerealelor, cred analiștii de la Agritel, și se tem că inflația ridicată, combinată cu o încetinire economică, ar putea duce la o scădere a cererii globale de cereale și semințe oleaginoase.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole