duminică, 25 septembrie, 2022
23.5 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile rapiței rămân ferme

Piața agricolă mondială: Prețurile rapiței rămân ferme

Pe măsură ce seceta se intensifică în Franța, piețele s-au oprit ieri în progres, în principal după modificările pieței de la Chicago.

Astăzi, este ultima zi de tranzacționare pe Euronext pentru cotațiile la grâu din mai 2022, adică ultima scadență listată pentru recolta 2021.

Cotații grâu Euronext:

Din punct de vedere geopolitic, puține schimbări după comemorările zilei de 9 mai în Rusia, iar războiul pare să se instaleze mai mult.

Exporturile ucrainene rămân foarte mici, având în vedere imposibilitatea de a accesa porturile din Marea Neagră și de a realiza încărcările. Numai deplasările cu camioanele sau trenurile sunt posibile cu vecinii lor imediati.

În aprilie, în jur de un milion de tone ar fi fost exportate. Silozurile portuare sunt pline și va fi dificil dacă situația nu se va schimba. Capacități pentru depozitarea recoltei viitoare nu sunt, chiar dacă aceasta va fi mult mai mică decât cea din anul trecut.

Pe arena internațională, Algeria revine la achizițiile de grâu cu o licitație care se încheie mâine, 11 mai. Încărcările sunt programate pentru 2 perioade, una de la 1 la 15 iulie și cealaltă de la 16 la 31 iulie.

La porumb, Agrural își revizuiește estimarea producției în Brazilia, în scădere la 112,3 milioane de tone, față de 117,3 anunțate anterior.

Prețurile rapiței au rămas ferme, în ciuda scăderii la soia și canola. În această dimineață, în Kuala Lumpur, prețul uleiului de palmier este ușor în scădere.

Cotații rapiță Euronext:

Cotații porumb Euronext:

Dolarul a scăzut ușor la 1,0577 față de euro, precum și prețul petrolului, afișat la 101,70 USD/baril în New York.

Piața agricolă din SUA

A fost înregistrată scăderea prețurilor la Chicago, datorită îmbunătățirii condițiilor climatice din SUA. Astfel, ratingul recoltei pentru grâul de toamnă se modifică de la 27% considerat bun la excelent la 29%. Totuși, este un procent extrem de scăzut.

Întârzierile la însămânțare în SUA se materializează cu 22% din suprafețele de porumb semănate duminică față de 50% în medie până în prezent.

Soia a fost semănată pe 12% din suprafețe față de 24% în medie până în prezent. Operatorii se așteaptă însă săptămâna aceasta la o accelerare a semănăturilor, datorită vremii mai bune.

Inspecțiile la export arată că SUA a exportat 503.414 tone de soia, 1,393 milioane de tone de porumb și 236.847 tone de grâu. Aceste cifre sunt dezamăgitoare și trezesc temeri cu privire la o încetinire a cererii globale, în special cu limitare continuă în China.

Comercianții vor fi precauți înaintea raportului USDA de joi.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

Roșiile sunt o culturăd destul de capricioase. Uneori pot...

Alătură-te la #AgTechRevolution: acum poți primi 25% reducere la biletele de la AgTech Hackathon cu codul promoțional „blackfriday”

De Black Friday, Technovator vine cu o surpriză pentru toți entuziaștii AgTech - acum poți primi 25% reducere la...

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență de mai mulți factori. Unul dintre indicatorii importanți după care...

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor și dăunătorilor trebuie planificate corect și echilibrat, iar înainte de...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate