20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile la rapiță au scăzut cu -10 euro/t pentru...

Piața agricolă mondială: Prețurile la rapiță au scăzut cu -10 euro/t pentru livrările din mai

Piața Europeană

Înainte de raportul crucial al USDA de miercuri privind stocurile trimestriale din SUA și intențiile de semănat a fermierilor pentru porumb și soia, prețurile erau destul de stabile vinerea trecută.

Comercianții sunt prudenți înaintea acestei publicații. Tranzacțiile fizice rămân reduse, iar prețurile în regiunea Mării Negre au scăzut brusc săptămâna trecută.

Condițiile meteo sunt favorabile în Europa, sugerând o revenire semnificativă a producției de cereale comparativ cu anul trecut.

FranceAgriMer a raportat că 87% din grâul de toamnă și 85% din orzul de toamnă se află în condiții bune până la excelente, neschimbate față de săptămâna precedentă.

Semănatul orzului de primăvară s-a încheiat acum în Franța, iar prima analiză a culturilor arată că 92% din acestea sunt în stare bună până la excelentă, față de 86% în anul trecut.

Potrivit Agritel, prețurile pentru rapiță au scăzut cu -10 euro/t la livrarea din mai 2021 – ultimul contract pentru recolta din 2020. Această mișcare a generat scăderea prețului canolei cu -4% vineri. Speculatorii dețin poziții decente pentru acest produs, generând o volatilitate ridicată.

Cotații grâu, porumb, rapiță pe Euronext

Închiderea Canalului Suez continuă să perturbe fluxurile de mărfuri și unele țări ar putea întârzia achizițiile.

Euro față de dolar este încă slab, la 1.1785 în această dimineață. Dolarul se menține, de asemenea, ferm împotriva rublei rusești, la 75,75. Petrolul brut este constant, la 60 dolari/b pe WTI.

Piața regiunii Mării Negre

Temperaturi de primăvară se stabilesc în Rusia. Ritmul activității pe câmpuri se accelerează în districtele federale din sud. Semănatul a fost finalizat cu peste 340 mii ha până acum, potrivit datelor oficiale de săptămâna trecută.

Cele mai populare culturi care vor fi semănate în această regiune rămân a fi sfecla de zahăr, orzul de primăvară, porumbul, dar, în principal, floarea-soarelui.

Cu toate acestea, fermierii își pot reconsidera planurile de semănat a florii-soarelui, având în vedere taxa de export pentru uleiul de floarea-soarelui planificată de Ministerul Economiei de a fi introdusă de la 1 septembrie 2021.

Detaliile acestei taxe sunt încă în discuție, dar mecanismul ar fi similar cu taxele valabile la grâu.

Amintim că, de la 1 iulie 2021, ministerul rus va introduce, de asemenea, o nouă taxă de export pentru semințele de floarea soarelui care va înlocui impozitul actual de 30% din prețul vamal, dar nu mai puțin de 165 euro/t.

Piața SUA

Vineri, în Chicago, prețurile au scăzut ușor. Cu toate acestea, grâul găsește un anumit sprijin datorită cererii industriei din sectorul zootehnic, în comparație cu porumbul.

Comercianții se așteaptă ca raportul USDA din această miercuri să indice următoarele suprafețe:

  • 90 de milioane de acri pentru soia;
  • 93 de milioane de acri pentru porumb.

În Brazilia, recoltarea soiei în statul cheie al Mato Grosso este considerată ca fiind realizată la puțin peste 90%. Potrivit CONAB, 60,1% din suprafața din Brazilia a fost recoltată pe 19 martie.

Vineri, fondurile au fost cumpărători pentru 11 000 de loturi de porumb și 2 500 de loturi de grâu. Au fost vânzători a 16 000 de loturi de soia.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției