9.2 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: prețurile înregistrează creșteri

Piața agricolă mondială: prețurile înregistrează creșteri

Ieri a fost înregistrată o revenire bruscă a prețurilor cerealelor în contextul cererii susținute pe arena internațională. Piețele testează tehnic zonele de rezistență, atât la Chicago, cât și la Euronext.

Comercianții sunt, de asemenea, preocupați de riscul unei crize financiare în China din cauza Evergrande. Aceștia din urmă ar fi ajuns la un acord cu creditorii lor. Cu toate acestea, situația rămâne foarte fragilă și chiar critică pentru această companie.

Pe arena internațională, Turcia a cumpărat 260 de mii de tone de orz furajer de origine arbitrară, în timp ce Japonia a cumpărat puțin peste 113 de mii de tone de grâu pentru măcinat din Statele Unite sau Canada.

Până la 19 septembrie, 6,53 milioane de tone de grâu au fost exportate din UE față de 4,58 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Agritel, exporturile europene de orz sunt de 2,37 milioane de tone față de 2,01 milioane tone anul trecut. Importurile de porumb s-au ridicat la 3,14 milioane tone față de 3,83 milioane. Toate aceste cifre nu includ Franța, care nu a prezentat informații din 12 august.

Prețurile rapiței continuă să crească, atingând cel mai înalt nivel din ultimul an. După ce a început săptămâna cu prețuri reduse, prețurile pentru uleiul de palmier au revenit ieri în Kuala Lumpur.

Cotații grâu Euronext 23.09.2021

Suprafața de rapiță, atât în ​​Franța, cât și în Germania, va crește pentru cultura din 2022, iar condițiile de semănat arată mai bine decât anul trecut, deși sunt încă neuniforme.

Cotații porumb, rapiță Euronext

Importurile europene de rapiță la 19 septembrie s-au ridicat la 944.483 tone, în creștere față de 1,52 milioane tone anul trecut.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, semănatul culturilor de toamnă a fost realizat pe 1,32 milioane de hectare, adică 17% din suprafața planificată.

Culturile de rapiță au ajuns la 880,6 mii de hectare, adică 86% din suprafața totală planificată. Condițiile de însămânțare în Ucraina sunt în prezent satisfăcătoare.

În Ucraina, prețurile sunt în creștere pentru livrările în termen scurt, în timp ce prețurile pentru livrările planificate pentru perioade lungi de timp s-au modificat ușor ieri.

În ceea ce privește porumbul, Ucraina rămâne un jucător cheie pe continentul european, cu un potențial de export de cel puțin 30 de milioane de tone în acest an.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Rusia, țara a recoltat până acum 72,9 milioane de tone de grâu, 17,9 milioane de tone de orz și 4,1 milioane de tone de floarea-soarelui.

În bazinul Mării Negre, prețurile la grâu și porumb au crescut, de asemenea, în special la transporturile cu livrări în perioade apropiate.

Concurența rămâne acerbă între diferiții exportatori, cu origini europene competitive. Costurile de transport rămân predominante în această competiție, cu un avantaj pentru fiecare țară apropiață de cumpărători.

Piața agricolă din SUA

Argentina a exportat deja 30 de milioane de tone de soia dintr-o recoltă totală de 43,1 milioane de tone, potrivit Ministerului Agriculturii din Argentina în baza informației Bursei de Valori din Buenos Aires.

Vânzările de porumb la export au fost de 40,3 milioane de tone dintr-o recoltă estimată la 50,5 milioane de tone. Exporturile de grâu au atins 6,7 milioane de tone dintr-un randament estimat de 19,2 milioane de tone.

Potrivit USDA, 10% din suprafața porumbului a fost recoltată până la 19 septembrie, în creștere față de media de 9% la aceeași dată.

S-a semănat 21% din suprafața destinată grâului de toamnă, cu 1% mai mult decât media din ultimii ani. De asemenea, 6% din suprafața cultivată cu soia a fost recoltată.

Prețurile avansau ieri pentru toate mărfurile, deși recoltarea s-a accelerat la porumb și soia datorită vremii bune. Porumbul ar putea găsi un factor limitativ în creșterea sa dacă guvernul Biden ar revizui în jos obligațiile producătorilor de încorporare a biocombustibililor.

Prețuri grâu, porumb, soia CME

Pentru grâu, piața testează o rezistență semnificativă în jurul valorii de 7,10 USD/bushel, care va fi îregistrată în decembrie.

Operatorii vor analiza îndeaproape vânzările la export în această săptămână. Totuși, există așteptări că prețurile ar putea crește.

Fondurile au fost ieri cumpărători pentru 8.500 loturi de porumb, 5.500 loturi de soia și 10.000 loturi de grâu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole