sâmbătă, 21 mai, 2022
15.4 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețul la grâu a atins un nou maxim pe...

Piața agricolă mondială: Prețul la grâu a atins un nou maxim pe Euronext

Prețurile pe piețe erau încă ferme ieri, alimentate de revizuiri succesive descendente ale producției în unele țări, dar și susținute de piața energiei.

Creșterea prețurilor petrolului și gazelor tulbură soldurile pieței cu temerile legate de aprovizionarea cu îngrășăminte.

Potrivit FAO, prețurile la alimente se întorc la maximele de acum 10 ani. Prețurile cerealelor la nivel mondial au crescut cu +2% în septembrie și la semințele oleaginoase cu +1,7% în septembrie și cu + 60% pe parcursul anului.

Pe arena internațională, USDA a confirmat vânzarea a 261.264 tone de soia și 314.256 tone porumb către Mexic.

Cotații grâu, porumb, rapiță pe Euronext

Potrivit Agritel, prețurile la grâu au atins un nou maxim ieri pe Euronext pentru contractele din decembrie. Cu toate acestea, volumele au fost reduse, deoarece mulți comercianți participă la Bursa europeană de mărfuri de la Copenhaga.

În Brazilia, Conab prezintă o estimare inițială a producției de porumb pentru sezonul 2021/2022 – la 116,3 Mt față de 87,0 Mt din anul acesta. De asemenea, producția de soia este estimată a fi mai mare, la 140,75 Mt față de 137,3 Mt din anul acesta.

Prețurile pentru rapiță au fost din nou volatile ieri, tranzacțiile reducându-se după ce au început ziua pe teritoriu negativ.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Prețurile la grâu și porumb continuă să se întărească în zona Mării Negre, în special pentru livrările din următoarea perioadă, în ciuda concurenței originilor europene. Cererea rămâne puternică într-un mediu foarte restrâns.

Comercianții se tem că Rusia ar putea lua măsuri suplimentare pentru a limita inflația, cum ar fi introducerea cotelor de export care ar urma după introducerea taxelor.

Întârzierea recoltării porumbului din Ucraina continuă din cauza ploilor regulate.

Piața agricolă din SUA

Piața pentru soia este din nou bine orientată. Acest lucru se datorează în principal unei activități decente de export pentru această săptămână (1,042 Mt).

Exporturile de grâu s-au situat în intervalul preconizat, la 333.200 tone. Exporturile de porumb au depășit așteptările, la 1.265 Mt.

Cu toate acestea, comercianții ar trebui să devină mai precauți înainte de raportul lunar al USDA de marți.

Cererea internațională continuă să fie constantă, dar prețurile din Chicago nu progresează la fel de mult ca în Europa. Acest lucru se datorează parțial puterii dolarului.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate