22.4 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaIrigarea prin picurare. Sfaturi și recomandări

Irigarea prin picurare. Sfaturi și recomandări

Irigarea prin picurare este un sistem de irigare avantajos și obligatoriu în spațiile protejate și în câmp deschis.

Acest sistem prezintă următoarele avantaje: diminuarea riscului de apariție a buruienilor, reducerea considerabilă a volumului de muncă, posibilitatea aplicării îngrășămintelor.

Irigarea prin picurare se poate automatiza, stabilindu-se durata de picurare în funcție de debitul apei, de substratul de cultură (cultură în sol, hidroponică sau pe diverse substraturi), dar nu în ultimul rând de perioada în care se efectuează irigarea.

Această instalație este folosită și pentru fertigare cu soluții nutritive. „Rețetele” pentru soluția nutritivă folosită sunt stabilite pe baza analizei chimice a apei folosite la irigat și analiza solului.

Necesarul de soluție nutritivă este asigurat automat în funcție de factorii climaterici și fazele de creștere și dezvoltare ale plantelor.

Irigarea trebuie făcută cât mai des și constant posibil, frecvența cea mai recomandată fiind în fiecare zi cu o cantitate de apă concordată cu condițiile de mediu: mai puțină în zilele reci și mai multă în zilele călduroase.

La fiecare irigare se adaugă și fertilizanți, respectându-se principiul cât mai des, în porții cât mai mici, astfel doza recomandată săptămânal se va aplica zilnic în porții egale cu numărul aplicărilor efectuate.

De exemplu, dacă este recomandat să aplicăm 5 kg de un anumit îngrășământ pe săptămână și în acea săptămână se vor face 5 irigări, la fiecare irigare se vor aplica 1 kg de îngrășământ (5*1=5 kg).

Astfel, planta va utiliza tot îngrășământul și nu va suferi din urma șocului salin datorat aplicării instantanee a unei cantități mari de îngrășăminte. Un sistem de irigare prin picurare este compus din (Figura 1):

<em>Figura 1 Componentele principale ale unui sistem de irigare prin picurare<em>
 • Sursa de apă – care poate fi din rețeaua centralizată, sursă locală (fântână) sau din bazine de stocare. Datorită consumului mare de apă pentru sere și solarii, se va ține cont de o sursă de apă cât mai ieftină;
 • Sistemul de filtrare – obligatoriu, și este dimensionat în funcție de calitatea apei și de suprafața irigată;
 • Conducta distribuitoare – reprezentată de țeava de polietilenă, dimensionată în funcție de necesarul de apă consumat și tipul sursei de apă (țeavă cu diametru 25 mm sau 40 mm, în dependență de suprafața irigată);
 • Liniile de picurare – care pot fi tip bandă sau tub și se amplasează la o distanță de 50–60 cm una de alta. Pentru legume se recomandă ca banda de picurare să fie cu diametrul de 17 mm și grosimea peretelui de 25 mil, cu picurătorii amplasați din 20 în 20 cm și cu un debit pe picurător de 1 l/oră/picurător. Picurătorii sunt de tip „Labirint Cascadă’’, care asigură o durabilitate mare, o înaltă precizie și rezistență la înfundare. Se recomandă un filtru pentru filtrarea apei de 130 microni. Aceasta este o bandă de cea mai bună calitate, cu o durată de exploatare de minim 5 sezoane.

Banda de irigare se montează la suprafața solului, cu liniile colorate orientate în sus. Sistemul de irigații funcționează la presiuni între 0,5 și 2 bari, în funcție de grosimea peretelui.

Sistemul de irigații prin picurare asigură eficiență maximă din următoarele considerente:

 • cantități precise de apă la rădăcină;
 • economie de apă și energie;
 • reducerea lucrărilor pentru combaterea buruienilor;
 • accesul mai bun între rândurile de plante.

Avantajele acestui sistem de irigare prin picurare sunt:

 1. Se dozează exact apa necesară în diferite etape de dezvoltare a culturilor și în funcție de tipul de cultură irigat, reducându-se în acest fel pierderile;
 2. Fiecare plantă în parte poate primi cantitatea optimă de apă, în funcție de necesarul de moment;
 3. Consumul de apă pentru irigație este mai redus cu 20–40 %, datorită uniformității și randamentului ridicat (90–96 %) și reducerii pierderilor prin evaporare din sol și aer;
 4. Alimentând cu apă numai zona rândurilor de plante, spațiul dintre rânduri rămâne uscat, ceea ce permite executarea lucrărilor agricole în condiții bune, dezvoltarea buruienilor fiind mult diminuată;
 5. Udarea directă a solului, fără umezirea plantelor, împiedică apariția și înmulțirea bolilor și dăunătorilor. Se micșorează sau se evită unele tratamente chimice, ceea ce împiedică poluarea recoltelor. Restrânge posibilitatea răspândirii la nivelul întregii culturi a bolilor și dăunătorilor;
 6. Manopera necesară exploatării instalației de irigare prin picurare este mult mai redusă comparativ cu celelalte modalități de irigare, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru alte activități și reducerea cheltuielilor;
 7. Instalația de fertigare prin picurare nu necesită forță de muncă calificată pentru exploatare;
 8. Permite dozarea exactă a cantităților de îngrășăminte administrate în funcție de necesarul optim al plantei;
 9. Ca un cumul al unora dintre avantajele enumerate mai sus, sistemul de fertirigare prin picurare poate asigura o creștere a productivității cu până la 100%;
 10. Este singura metodă de udare care permite automatizarea totală, datorită reglării precise a debitului și a presiunii apei, precum și declanșării udării pe baza informațiilor înregistrate de senzori cu privire la umiditatea solului, temperatura și umiditatea relativă a aerului.

Sistemele de irigare se pot automatiza complect, oferind posibilitatea programării lucrărilor de udat și fertilizat. Un astfel de sistem vine echipat cu Cap control cu injector Ventouri, fiind un sistem practic și econom de injectare a substanțelor nutritive în apa de irigat.

Avantajul acestui sistem sunt posibilitățile de lucru la presiuni și debite mici, precum și faptul că nu necesită o sursă de energie specială.

Menținerea unui regim hidric constant apără plantele de stresuri, elementele de nutriție sunt permanent la dispoziția plantelor, dezvoltarea plantelor fiind optimă din acest punct de vedere.

Află despre Irigarea culturilor agricole: norme și tipuri de udări.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Irigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme

La fel ca și la alte culturi agricole, randamentul...
‹ adv ›

Înființarea plantațiilor de căpșuni. Pregătirea terenului

Plantațiile multianuale de căpșuni pot fi înființate toamna (15 august-15 octombrie), primăvara (martie-aprilie) sau vara (15 iulie-15 august). Plantarea...

Sfaturi la realizarea sistemelor de irigare pentru legume

Conform construcției, sistemele de irigare prin picurare la legume pot fi sezoniere sau sezonier-staționare. În primul caz, întreaga rețea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole