18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaCezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele inițiale, astfel încât putem vorbi de o criză la nivel mondial. Pe lângă problemele de logistică și producere generate de războiul din Ucraina, cultura de grâu din mai multe țări este afectată de calamitățile naturale.

În raportul său din 12 mai, USDA prognoza o recoltă de 774,8 mln tone, cu aproximativ 4,5 milioane de tone de grâu mai mică la nivel mondial, cu toate că analiștii estimează o scădere și mai puternică, generată de seceta continuă din mai multe regiuni.

IGC și-a revizuit, de asemenea, estimările producției mondiale de grâu la 769 de milioane de tone, în scădere cu 11 milioane față de luna trecută.

Cezar Gheorghe, analist și consultant pentru comerțul cu cereale, Agricolumn, a menționat în cadrul conferinței RALF 2022 că se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial. Reducerea producției în Ucraina, Australia și Maroc va fi doar parțial compensată de recolta din alte țări.

Rusia este una dintre puținele țări care în acest an estimează o recoltă globală mai mare la grâuб cu 1,2 milioane de tone, cifrându-se conform estimărilor la 88,6 milioane de tone. Recolta medie per hectar ar putea ajunge la 4 tone.

Pe de altă parte, analistul menționează că la moment sunt premisele necesare pentru a reduce estimările pentru recolta de grâu din Ucraina la 18,5 milioane de tone. În 2021 Ucraina a recoltat 33 de milioane de tone de grâu.

România, în 2021 a obținut o recoltă record de grâu de 11,33 milioane de tone. În condițiile actuale, pentru 2022 se prognozează o recoltă de 9-9,2 milioane de tone. În Franța, din cauza problemelor generate de condițiile climaterice, cel mai probabil producția de grâu va fi de 32 de milioane de tone (din cele 35 de milioane de tone recoltă prognozate inițial pentru grâul comun). În același timp, dificultăți la acest capitol întâmpină Spania.

În Statele Unite, zona de sud, este înregistrată o secetă cumplită care afectează grav semănăturile. Astfel, aproximativ 41% din semănături se află în stare proastă spre foarte proastă. Cu toate acestea, estimările de acum 2 săptămâni privind recolta erau mai mult decât promițătoare

Estimările privind recolta de grâu în SUA au fost reduse de la 52 de milioane de tone, la 47 de milioane de tone (potrivit raportului USDA), dar, analistul Gheorghe Cezar afirmă că sunt premisele necesare pentru a prognoza o recoltă și mai mică, de doar 44 de milioane de tone.

Raportul USDA din 12 mai 2022, estimări privind producția mondială de cereale, inclusiv grâu:

Prognozele de recolta de grâu din Argentina au fost reduse cu aproximativ 2 milioane de tone. În plus, în nordul Africii semănăturile se află într-o stare foarte proastă, din cele 7,5 milioane de tone estimate inițial s-ar putea obține doar 2,2 milioane de tone.

Orientul Mijlociu ar putea obține o recoltă cu 40% mai mare decât anul trecut. India ar putea să nu obțină cele 105 milioane de tone de grâu, ci o recoltă sub o sută de milioane de tone.

China prognozează o recoltă cu aproximativ 20% mai mică. Australia, comparativ cu cele 36 de milioane de tone prognozate anterior a redus estimările până la 30 de milioane de tone.

„Aceasta nu este deloc o veste bună, pentru că provoacă tulburări sociale. Pe de altă parte, la moment, în România, până și cel mai rapid terminal din portul Constanța este astăzi asaltat de marfa ucraineană, care ar putea perturba prețurile la nivel local. O soluție pentru fermierii români este asocierea în grupuri pentru a se dezvolta și realiza exporturile”, a conchis Cezar Gheorghe.

Pe Euronext, după o reducere a prețului înregistrată acum 2 săptămâni, prețul a crescut zilele trecute, marcând o corecție vineri, cu toate că analiștii Agritel se așteaptă la o corecție a acestuia și în continuare.

Amintim că, analiștii vorbesc tot mai mult despre faptul că se apropie o criză majoră a cerealelor, în special, axându-se pe prețurile care au atins cotații maxime în ultima perioadă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole