Răspândirea pestei porcine africane în mai multe ţări din Europa Occidentală creşte riscul unor noi restricţii la export pentru cel mai mare exportator mondial de carne de porc, transmite Bloomberg.
Marii exportatori din Germania se luptă cu pesta porcină africană de peste un an, ceea ce a determinat o serie de cumpărători importanţi precum China să interzică importurile din această ţară.
Însă există pericolul unei escaladări a crizei, după ce un caz de PPA a fost identificat săptămâna trecută la un mistreţ din nordul Italiei. Această descoperire înseamnă că virusul se apropie de Spania şi Franţa, alţi doi importanţi furnizori europeni de carne de porc.
Uniunea Europeană se confruntă deja cu o supraofertă de carne de porc, care a trimis preţurile la cele mai scăzute valori din ultimii ani.
Chiar dacă Italia este un mic exportator, orice restricţii impuse exporturilor sale ar agrava şi mai mult supraoferta Europei şi ar afecta profiturile fermierilor într-un moment în care aceştia se confruntă deja cu creşterea costurilor cu nutreţurile.
O preocupare şi mai mare va apărea dacă infecţiile vor ajunge la ţările vecine. În urmă cu câţiva ani, Franţa a reuşit să evite virusul, după ce ţara vecină Belgia a raportat o focar de PPA, utilizând măsuri precum ridicarea de garduri şi luna trecută a încheiat un acord cu China să poată să continue să exporte carne de porc din unele regiuni chiar dacă vor fi descoperire unele cazuri de PPA.
Însă Italia nu are astfel de acorduri iar populaţia mare de mistreţi din Italia face dificilă ţinerea sub control a virusului, subliniază analistul IHS Markit, Max Green.
Asociaţia fermierilor italieni Coldiretti a atras atenţia în repetate rânduri asupra pericolelor ridicate de înmulţirea populaţiei de mistreţi din Italia, care acum a ajuns la 2,3 milioane de exemplare. Pesta porcină africană este extrem de contagioasă şi este endemică în insula Sardinia începând din anii 1970.
Tulpina identificată în Italia este identică cu cea care circulă în Europa începând din 2017, susţine Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE). Europa de Est a fost regiunea cea mai grav lovită de pesta porcină africană în timp ce focarele descoperite vestul continentului au fost mai rare.
Pentru ţările care nu au descoperit deja pesta porcină africană, ultimele cazuri sunt „un nou semnal de avertisment”, susţine Justin Sherrard, analist la Rabobank International.
În România, un număr de 135 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active săptămâna trecută, după ce 88 de focare au fost stinse în intervalul 30 decembrie – 6 ianuarie, potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).