Discuţiile şi negocierile privind viitoarea Politică Agricolă Comună sunt esenţiale pentru a realiza un Plan Naţional Strategic benefic fermierilor noştri, industriei de procesare şi spaţiului rural, fără a neglija componenta de mediu şi cea socială, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Eurodeputaţii şi reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC), destinată să „înverzească” agricultura europeană fără a afecta veniturile fermierilor, au anunţat Comisia Europeană şi mai multe surse parlamentare.
Acordul a fost negociat de reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai statelor membre UE. Ambele părţi trebuie acum să aprobe acordul.
Cele 27 de state membre UE au căzut de acord în luna octombrie 2020 cu privire la o reformă a Politicii Agricole Comune care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.
Însă, pentru aplicarea acestei reforme a PAC, statele membre trebuiau să ajungă la o înţelegere cu Parlamentul European.
Potrivit unui document consultat de Reuters, negociatorii celor două părţi au căzut de acord asupra unor reguli care obligă ţările membre UE să cheltuie 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024, pentru a creşte la 25% din plăţi între 2025-2027, pentru aşa-numitele „eco-scheme” care protejează mediul. Textul final al acordului nu a fost încă publicat.
Noile reguli din Politica Agricolă Comună se vor aplica din 2023 şi nu acoperă Marea Britanie, ca urmare a ieşirii acestei ţări din UE.