Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada de 26 august – 1 septembrie 2025. Pe ansamblu, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind caldă sub aspect termic, în toate zonele de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12…24°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…4°C şi 14…29°C spre sfârşitul perioadei, mai ridicată cu 1…6°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21…36°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între 3…22°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
Sunt prognozate ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a ceţii, în majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate a solului
În cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Aprovizionarea cu apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în nordul, nord-estul și izolat centrul Moldovei, nord-estul și centrul Transilvaniei.
Starea de vegetație a culturilor agricole
Ca urmare, pe suprafeţele agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere şi maturare la culturile agricole vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv.
De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate, în special pe arealele cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%), declanşându-se totodată lucrările de recoltare.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla la maturitatea în lapte, ceară şi deplină (30-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la hibrizii timpurii şi extratimpurii din sudul şi vestul ţării va fi posibil începutul recoltării.
La sfecla de zahăr se vor continua procesele de îngroşare a axei hipocotile şi acumulare a zahărului în rădăcină (10-100%), în aproape toate bazinele de cultură.
Cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.
În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor şi formarea mugurelui terminal, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
La viţa-de-vie se vor semnala creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.
Lucrările agricole de sezon se vor desfăşura în general normal în aproape toată ţara, acestea fiind sistate temporar în zilele cu precipitaţii.
Vezi aici despre Festivalul Vinului Moldovenesc revine la București: 50 de crame, 2 zile de degustări.