Dacă 2024 România a înregistrat cea mai mică producție de cereale boabe din ultimii zece ani, de numai 17,87 de milioane de tone, anul acesta prognozele indică randamente record la principalele culturi. Vestea este bună însă doar dacă nu compari cu randamentele fermierilor din alte țări, notează economica.net.
Cu un randament mediu de 5,13 tone de grâu la hectar, așa cum indică ultima prognoză a Comisiei Europene, România ar putea produce anul acesta 11,6 milioane de tone, dacă suprafața rămâne aceeași ca în 2024. Ar fi de departe un record al ultimilor 10 ani.
Entuziasmul pălește însă când comparăm România cu restul statelor membre la randament. Astfel, la grâu, productivitatea ajunge și la 9,85 de tone la hectar, în Irlanda, sau la aproape 6 tone la hectar în Bulgaria.
Mai puțin produc Portugalia (2,35 de tone), Letonia (4,97 de tone), Italia (3,85 de tone), Estonia (4,11 tone), Finlanda (3,82 de tone) și Grecia (3,11 tone).
La porumb, România are cel mai mic randament la hectar dintre toate statele UE, deși prognoza indică o creștere de 63% a producției la hectar față de 2024 și de 16% față de media ultimilor cinci ani, până la 4,65 tone.
Spre comparație, Bulgaria va avea a doua cea mai mică producție medie la hectar, de 5,46 de tone, iar Ungaria a treia, respectiv 6,94 de tone.
La polul opus, sunt state precum Estonia unde fermierii ar putea obține, în medie, 11,5 tone la hectar, similar cu cei din Olanda (11,5 tone) sau Belgia (11 tone).
Situația este similară și în cazul sfeclei de zahăr. Cu cele 36,5 de tone, în medie, la hectar, adică cu 5% peste media ultimilor cinci ani, fermierii români obțin cel mai mic randament din UE. Spre comparație, în Belgia se obțin 86,5 tone la hectar, în Germania 78 de tone, iar în Ungaria 58,5 tone.
Totodată, avem cele mai mici producții la hectar din UE și la cartof. Comisia Europeană estimează în ultima sa prognoză că fermierii ar putea obține 16,3 tone la hectar, ca în Lituania, dar mult sub rezultatele altor fermieri europeni care obțin și 45 de tone la hectar (Danemarca).
La rapiță, randamentele sunt și ele printre cele mai mici (2,91 de tone la hectar), dar diferențele nu sunt majore față de restul UE unde cel mai mult obțin fermierii irlandezi (4,80 tone la hectar).
La fel, la orz, suntem în partea de jos a clasamentului după productivitate, cu o medie de 3,10 tone la hectar, dar diferențele nu sunt așa de mari față de restul UE unde Danemarca are cele mai bune randamente (6,29 de tone la hectar).
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.