29 C
București
marți, 1 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleControale ANSVSA: sancţiuni de 5,4 milioane lei şi zeci de unităţi suspendate

Controale ANSVSA: sancţiuni de 5,4 milioane lei şi zeci de unităţi suspendate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare totală de 5,407 milioane de lei în cadrul campaniei naţionale de control „Zero toleranţă pentru neregulile alimentare”, desfăşurată în perioada 13 – 30 iunie 2025.

Potrivit instituţiei, pentru acţiunile de control a fost constituit un colectiv temporar de lucru, format din directorii executivi ai Direcţiilor Sanitar -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Olt, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa şi din Municipiul Bucureşti, precum şi din inspectori de specialitate din cadrul acestor structuri.

‹ adv ›

Controalele tematice au avut loc în hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, fast-food-uri, măcelării, pescării şi unităţi de depozitare, cu accent pe verificarea respectării legislaţiei privind siguranţa alimentelor, trasabilitatea produselor şi conformitatea cu standardele de igienă şi funcţionare.

În urma campaniei, au fost verificaţi 441 de operatori economici şi au fost aplicate 336 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.407.000 de lei.

De asemenea, s-au emis 21 de Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (11 supermarketuri, 10 hipermarketuri) şi cinci Ordonanţe de Interzicere a Activităţii (un hipermarket, trei supermarketuri, un depozit frigorific).

Totodată, peste 11,7 tone de produse alimentare (carne, peşte, lactate, legume, fructe, produse de panificaţie şi prăjituri) şi 4.326 de ouă au fost reţinute oficial şi dirijate către unităţi de neutralizare, iar pentru 42,5 kg de produse de origine non-animală cu etichetare falsificată a fost activată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

‹ adv ›

În acelaşi timp, s-au efectuat 93 de teste de sanitaţie pentru evaluarea igienizării suprafeţelor de lucru şi au fost prelevate 41 de probe alimentare prelevate, în vederea determinării de specie şi prevenirii substituţiei frauduloase a produselor.

Conform ANSVSA, obiectivele campaniei au vizat:

  • consolidarea siguranţei alimentare şi protejarea sănătăţii consumatorilor;
  • creşterea nivelului de conformare voluntară a operatorilor economici;
  • întărirea capacităţii de prevenţie şi reacţie rapidă la riscurile alimentare;
  • transmiterea unui mesaj clar privind toleranţa zero faţă de nereguli;
  • crearea unui mediu economic corect, în care competiţia se desfăşoară în condiţii echitabile.

Un element de noutate al iniţiativei a fost dimensiunea educaţională şi colaborativă.

Astfel, prin intermediul Comandamentului Estival, ANSVSA a derulat sesiuni de informare şi instruire pentru operatorii din industria alimentară, întâlniri directe cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi campanii de comunicare pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile alimentare.

ANSVSA menţionează că, deşi campania naţională s-a încheiat, acţiunile de control continuă la nivelul întregii ţări, în toate tipurile de unităţi alimentare – magazine, depozite, unităţi de procesare sau transport.

În paralel, Autoritatea îşi consolidează activitatea de consiliere şi dialog cu operatorii economici, pentru a sprijini conformarea voluntară şi anticiparea riscurilor.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recomandări ANSVSA privind măsurile obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare

Crescătorii de animale au obligaţia să respecte anumite măsuri...
‹ adv ›

Întâlnire bilaterală româno-ucraineană în domeniul siguranței alimentare și sanitar-veterinare

Reprezentanţi ai instituţiilor sanitar-veterinare din România şi Ucraina au discutat, joi, la Rădăuţi, judeţul Suceava, despre condiţiile de import...

ANSVSA: Caz izolat de variolă ovină confirmat în România

Virusul POX - variola ovină - a fost confirmată marţi pentru prima dată pe teritoriul României, potrivit unui comunicat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole