Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) va fi reprezentată la competiția națională Ecotrophelia 2025, organizată la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, de o echipă de studenți care propune un produs inovator: ROOTS, o băutură artizanală, fără alcool, obținută prin fermentație naturală, din ingrediente recuperate, care revalorifică tradiția și reduce risipa alimentară.
Inspirat din rețeta est-europeană de kvass (băutură răcoritoare fermentată care se obține prin fermentarea pâinii, de obicei din secară sau orz, și poate fi aromată cu fructe, fructe de pădure sau alte ingrediente), echipa studenților USV Iași crede că ROOTS reinventează această băutură tradițională într-o formulă modernă, sustenabilă și funcțională.
„Prin utilizarea unor subproduse agroalimentare precum malțul uzat, pâinea de secară și pulberea de coacăze negre, echipa propune o soluție creativă pentru reducerea risipei alimentare și promovarea unui stil de viață sănătos.
ROOTS este mai mult decât o băutură: este o punte între patrimoniul culinar și inovația responsabilă”, este de părere Tudor Plop, unul din studenții care vor reprezenta USV Iași la Ecotrophelia 2025, desfășurată la București, în perioada 19 – 21 iunie 2025.
Alături de Tudor, din echipă mai fac parte tinerii Iulian-Robert Mihalache și Răzvan-Mihail Vasilachi, toți studenți în anul al III-lea, la Facultatea de Agricultură a USV Iași, specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole.
De asemenea, precizăm că echipa este coordonată de asist. univ. dr. Ionuț-Dumitru VELEȘCU, șef lucr. univ. Ioana Cristina CRIVEI și asist. univ. drd. Cătălin Mihai CIOBOTARU.
„Participarea la Ecotrophelia reflectă angajamentul Universității față de educația practică, sustenabilitate și dezvoltarea de soluții alimentare pentru viitor.
Concursul european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților este practic declanșatorul transformărilor din sectorul alimentar al viitorului.
Acest concurs reprezintă o veritabilă revelație și o platformă de excepție pentru inovație și inspirație în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat”, a declarat conf. univ. dr. Marius Ciobanu, director al Departamentului Tehnologii Alimentare.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.