Condițiile meteo din ultimele zile, cu umiditate ridicată, vor favoriza apariția și dezvoltarea bolilor specifice în culturile de cereale. Stadiul de dezvoltare al culturilor impune un tratament specializat pentru a proteja frunzele din etajele superioare și pentru a securiza producția.
Senzorii instalați pe stațiile meteo ADAMA au detectat un nivel de infecție de 50% până la 75% cu Septoria tritici.
Septorioza – este o boală fungică produsă de ciuperci din genul Zymoseptoria (Septoria), în special Zymoseptoria tritici la grâu, fiind una dintre cele mai răspândite și dăunătoare boli ale cerealelor păioase.
Primele simptome apar pe frunzele bazale sub formă de pete galbene sau brun-cenușii, care devin ulterior necrotice. Țesuturile afectate se usucă, iar petele pot conține picnidii (corpi de fructificație) vizibile cu lupa.
Condiții favorabile dezvoltării: umiditatea ridicată (peste 85%) și temperaturile moderate (15–20°C), adică perioadele ploioase din primăvară sunt critice. Boala se răspândește rapid prin picături de apă (ploaie, rouă) și este favorizată de culturi dese și irigare prin aspersiune.
Patogenul Septoria tritici poate duce la pierderi de producție de până la 500 -1000 kg în culturile de orz, având o evoluție agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susținerea producției. Afectează masa hectolitrică și conținutul de proteină a grâului.
Prevenire și combatere
Culturile de cereale de toamnă sau de primăvară au nevoie de un program robust de fungicide pentru a ne asigura că acestea continuă să-și atingă adevăratul randament și potențial de calitate.
ADAMA vă recomandă fugicidele Custodia 1,25 l/ha, Maxentis 1 l/ha sau Maganic 1 l/ha, pentru controlul bolilor la cereale.