12.1 C
București
joi, 15 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se înnegrește tulpina, încetinește creșterea răsadul

De ce se înnegrește tulpina, încetinește creșterea răsadul

Creșterea răsadurilor este un proces minuțios. Recolta viitoare depinde în mare măsură de grija acordată răsadului. Cu toate acestea, uneori, chiar dacă sunt respectate toate regulile de îngrijire, la răsaduri încep brusc să se înnegrească tulpinile.

Acesta este un simptom alarmant care nu poate fi ignorat. Pentru a salva plantele, este important să înțelegeți cauza acestui fenomen și să luați măsuri la timp.

‹ adv ›

Întunecarea tulpinii răsadurilor poate fi cauzată de diverse motive. Cele mai frecvente cauze sunt bolile și greșelile de îngrijire.

Căderea plantuțelor

Una dintre cele mai frecvente cauze este căderea plantuțelor, cunoscută de unii și ca piciorușul negru, o boală fungică periculoasă care afectează răsadurile în stadiile incipiente.

Ea se manifestă brusc: tulpina de la bază se întunecă, devine apoasă, apoi se subțiază, iar planta cade ca și cum ar fi cosită.

Ciupercile ce provoacă boala (Phytium spp. si Phytophtora spp.) pot distruge toate răsadurile în câteva zile. Infecția poate fi răspândită fie prin intermediul solului contaminat, al recipientelor de plantare nesterilizate, al uneltelor sau chiar al apei.

‹ adv ›

Răsadurile de tomate, varză, ardei, vinete și alte legume sunt deosebit de sensibile la această boală.

Fuzarioza și mana la tomate

Alte boli, cum ar fi cele produse de Fusarium și Phytophthora, pot provoca, de asemenea, probleme. În cazul fuzariozei, simptomele sunt, în general, vizibile în a doua jumătate a perioadei de vegetație, deși plantele pot fi infectate în orice stadiu de dezvoltare.

Primele semne ale bolii sunt ofilirea și îngălbenirea frunzelor, adesea pe o singură parte a plantei, care uneori își poate reveni în cursul serii.

Pe măsură ce boala avansează, ofilirea se accentuează și devine permanentă. De asemenea, boala determină o creștere întârziată a plantei. Cu cât infecția apare mai devreme, cu atât stagnarea în creștere este mai severă.

Uneoriîn zona coletului, tulpina este colorată în maro, iar pe rădăcini, dacă îndepărtați stratul superior de pământ, puteți găsi pete întunecate. Acestea sunt semne de putrezire a rădăcinilor și tulpinilor.

Citiți mai multe despre Bolile la tomate ce provoacă ofilirea plantelor.

Mana afectează mai des plantele adulte, dar poate apărea și pe răsaduri. Printre principalele semne ale bolii se numără apariția de pete negre pe tulpini și rădăcini, leziuni ale tulpinii, ofilirea și uscarea frunzelor.

Toate aceste boli se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată, mai ales dacă răsadurile cresc prea dens sau într-o încăpere slab ventilată.

Greșeli frecvente ce favorizează dezvoltarea bolilor la răsaduri

Uneori, întunecarea tulpinii și stagnarea creșterii poate să nu se datoreze infecției, ci agrotehnicii slabe. În acest caz, merită să acordați atenție condițiilor de creștere a răsadurilor.

Cele mai frecvente greșeli care pot duce la probleme cu răsadurile:

  • udarea excesivă – udarea excesivă duce la stagnarea apei și la lipsa de oxigen a rădăcinilor, ceea ce provoacă putrezirea tulpinilor;
  • sol rece – dacă răsadul stă pe un loc rece, rădăcinile nu mai absorb substanțele nutritive, iar tulpinile se pot întuneca;
  • lipsa luminii – plantele slabe și alungite sunt mai vulnerabile la infecții;
  • plantare densă – în lipsa aerului și a luminii, așa cum am menționat mai sus, se dezvoltă boli fungice, ceea ce duce la întunecarea tulpinilor.

Ce trebuie să faceți dacă răsadurile au tulpini întunecate

Este important să acționați rapid atunci când descoperiți că tulpinile răsadurilor se întunecă. Primul lucru de făcut este să inspectați cu atenție toate plantele pentru a evalua amploarea problemei.

Dacă sunt afectate doar câteva plante, este mai bine să le îndepărtați imediat pentru a evita răspândirea infecției.

Recipientul în care creșteau plantele bolnave trebuie apoi tratat. Răsadurile rămase ar trebui să fie transplantate în sol proaspăt, dezinfectat. Puteți utiliza preparate naturale cum ar fi cele pe bază de Trichoderma spp., Bacillus Subtilis sau alte bacterii utile:

Când și cum se aplică produsele pe bază de Trichoderma:

  • La semănat sau la repicare: sub formă de tratament la substrat, granule sau suspensie în apă
  • Prin udare la rădăcină sau stropire a substratului
  • Se poate combina cu compost sau biofertilizanți.

Mai pot fi utilizate produse ce pot fi utilizate sunt cele pe bază de captan (de ex. Merpan 0,15%), fosetil de aluminiu + propamocarb (Previcur Energy 3 mL/m^2 tratament aplicat la sol) sau altele.

Apoi, este necesar să se regleze condițiile pentru răsaduri. În primul rând, se referă la udare. Ar trebui să fie pusă în concordanță cu nevoile reale ale plantelor, deoarece mai multă apă în această situație nu este mai bine, ci mai rău.

Solul trebuie să se usuce la o adâncime de 1-2 cm între udări.

atenție deosebită trebuie acordată temperaturii apei pentru udare. Aceasta ar trebui să fie de temperatura camerei sau puțin mai caldă.

Udați dimineața, astfel încât solul să aibă timp să se usuce ușor înainte de seară, când e mai rece.

Tratamentul cu preparate biologice ajută bine, dar necesită o abordare sistematică.

Este important să realizați că, pentru ca măsurile de mai sus să fie eficiente, acestea trebuie să fie însoțite de o îmbunătățire a condițiilor de creștere – numai atunci eforturile dumneavoastră nu vor fi în zadar.

  • Dacă stagnarea este cauzată de lipsa luminii sau de hipotermie, mutați răsadurile într-un loc mai cald și mai luminos.
  • Creșteți orele de lumină naturală cu ajutorul lămpilor pentru răsaduri.
  • Organizați o ventilație regulată (fără curenți de aer!).
  • Mențineți camera în care cresc răsadurile la o temperatură optimă de 18-22°C în timpul zilei și 15-18°C noaptea.
  • Fertilizați în mod regulat optând pentru îngrășăminte de calitate, în special organice, în doze recomandate pentru a întări imunitatea plantelor. Elemente importante pentru nutriție: potasiu, fosfor, cupru, mangan, iod. Când plantați răsadul într-o seră, respectați distanța între plante și între rânduri.

Toate aceste măsuri vor ajuta plantele să se refacă și vor spori efectele pozitive ale biopreparatelor și ale udării corespunzătoare.

Pentru ca răsadurile să se dezvolte normal, iar recolta viitoare să Vă bucure cu abundența sa, urmați regulile de agrotehnică, nu exagerați cu udarea și răspundeți în timp util la problemele emergente ale răsadurilor!

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Varza chinezească – de la răsad la recoltă

Deși varza chinezească este o cultură relativ ușor de...
‹ adv ›

Cum creștem răsad sănătos – sfaturi pentru începători

Creșterea răsadurilor de legume, chiar dacă la prima vedere pare o activitate simplă, necesită atenție pentru a pregăti tinerele...

7 legume perene care, odată cultivate, dau recolte mulți ani

Plantele multianuale sau perene care produc legume sunt apreciate din punct de vedere alimentar, dar și practic, deoarece pot...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole