Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi în valoare de 1,41 milioane de lei în urma unor controale la nivel naţional realizate în luna februarie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte produse alimentare.
Astfel, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au realizat 8.694 de controale în unităţi din industria agroalimentară şi au aplicat 130 de avertismente şi 153 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1,41 milioane de lei.
Principalele nereguli identificate au fost:
- neconformităţi legate de personal (fişe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
- probleme cu trasabilitatea şi conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
- nerespectarea cerinţelor HACCP;
- întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi de producţie;
- lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare şi grupuri sanitare pentru angajaţi.
„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor”.
ANSVSA precizează că aceste acţiuni fac parte din Programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025 şi au vizat următoarele aspecte esenţiale:
- respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare;
- întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare; condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite;
- cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor;
- implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
De asemenea, în cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise.
Vezi mai multe aici despre Mașinile de pulverizare cu volum redus – soluția perfectă pentru reducerea cheltuielilor de întreținere a plantațiilor.