2 C
București
miercuri, 12 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: Controale riguroase în industria alimentară și sancțiuni de peste 500.000 lei

ANSVSA: Controale riguroase în industria alimentară și sancțiuni de peste 500.000 lei

ANSVSA: În luna ianuarie 2025, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.

În perioada respectivă, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 4.833 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 44 de avertismente și 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 548.200 de lei.

Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale

  • Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
  • Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
  • Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
  • Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
  • Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.

Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor.

‹ adv ›

Principalele nereguli identificate au fost:

  • Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • Nerespectarea cerințelor HACCP;
  • Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
  • Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.

În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.

Reamintim cetățenilor că pot apela numărul Call Center al ANSVSA – 0800.826.787, un serviciu telefonic gratuit, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau a obține informații legate de siguranța alimentelor.

Citește aici despre Suprafața agricolă ecologică la nivel mondial atinge 99 mil. ha. Topul țărilor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România deschide noi oportunități de export în Tunisia

Astăzi, 12 februarie, la Tunis, președintele Autorității Naționale Sanitare...
‹ adv ›

Andronie: România riscă criză sanitară animală din cauza fondurilor insuficiente

România riscă să se confrunte cu probleme extrem de grave în ceea ce priveşte sănătatea animalelor, siguranţa şi securitatea...

ANSVSA aprobă bugetul pe 2025 cu scăderi semnificative ale finanțării

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, proiectul de buget pe anul 2025 al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole