2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

-

HomepageAdvDe la prima recoltă la profit sustenabil: cum m-a ajutat un credit...

De la prima recoltă la profit sustenabil: cum m-a ajutat un credit pentru agricultură să-mi dezvolt ferma

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Când am pornit la drum ca fermier, aveam în minte un singur lucru: să cultiv legume proaspete și bune, exact ca acelea pe care le savuram în copilărie.

Nu bănuiam însă că, de la primele recolte și până la transformarea fermei într-o afacere profitabilă, drumul va fi presărat cu atâtea provocări.

Cum am realizat că am nevoie de o soluție de creditare

La început, tot ce făceam era să lucrez manual și să vând recolta pe piața locală. Pe măsură ce cererea creștea, am observat că aveam nevoie de echipamente mai performante, semințe de calitate superioară și, ideal, de o seră încălzită pentru a extinde sezonul de producție.

Încercasem să pun bani deoparte din vânzările trecute, însă cheltuielile zilnice – de la plata angajaților până la utilități – îmi consumau aproape tot profitul. Fără un capital suplimentar, era imposibil să avansez.

Ce m-a convins să aleg un credit agricol

Am discutat cu mai mulți fermieri care au accesat un credit pentru agricultură pentru modernizarea fermelor.

Mi s-a părut interesant faptul că, din câte îmi spuneau ei, acest tip de împrumut este gândit special pentru provocările din domeniu, având perioade de grație și termene de rambursare ce țin cont de sezonalitate.

Am găsit și date care confirmau dimensiunea reală a problemei. Potrivit unui sondaj european din 2023, la care au participat 6.550 de fermieri și 2.389 de companii agro-alimentare, nevoile financiare neacoperite ale fermierilor aproape s-au dublat din 2017 până în prezent, de la 33 de miliarde de euro la 62 de miliarde.

Conform aceluiași studiu, vârsta fermierului este unul dintre motivele principale de respingere a cererilor de credit, cu peste 50% dintre cererile fermierilor tineri respinse din cauza restricțiilor din politicile băncilor.

Eu aveam 43 de ani la acel moment și exact asta s-a întâmplat: trei bănci diferite mi-au respins aplicațiile.

După dezamăgirea cu băncile, am căutat alternative și așa am ajuns să mă interesez despre IFN-uri, care oferă credite nebancare cu cerințe de eligibilitate mult mai puțin rigide.

Am discutat cu un reprezentant al unui IFN, care mi-a explicat beneficiile și condițiile. Faptul că nu aveam multă vechime în domeniu nu era un obstacol atât de mare pentru ei, atâta timp cât puteam dovedi că ferma mea are potențial și că veniturile vor fi suficiente pentru a acoperi rambursarea.

La numai 4 zile mi-a fost aprobată cererea de credit și am primit banii în cont.

Pașii care m-au ajutat să-mi extind ferma

  1. Evaluarea nevoilor
    Am început prin a lista echipamentele și materialele lipsă, apoi am calculat costurile aproximative. Astfel, știam exact de câți bani aveam nevoie și în ce direcție i-aș aloca.
  2. Planificarea financiară
    Deși nimeni nu-mi cerea un plan de afaceri foarte complicat, am pus pe hârtie o estimare a vânzărilor viitoare și a momentelor cheie din an, când știam că urmează să încasez mai mult. Acest lucru i-a ajutat și pe cei care ofereau împrumutul să vadă că ferma are potențial.
  3. Alegerea tipului de împrumut
    Există diverse variante de finanțare pentru fermieri: unele sunt potrivite pentru echipamente voluminoase (tractoare, combine), altele pentru extinderea spațiilor de depozitare sau construcția de sere. Am ales o soluție care îmi oferea flexibilitate, având în vedere că veniturile din agricultură nu sunt constante lună de lună.
  4. Implementarea și achizițiile
    Odată ce am primit banii, mi-am modernizat sistemul de irigații și am cumpărat un motocultor multifuncțional. Efectul s-a văzut imediat: mai puțin timp pierdut, o calitate mai bună a recoltei și posibilitatea de a lucra mai mult teren.
  5. Monitorizarea rezultatelor
    Chiar și după ce am început să obțin venituri suplimentare, am continuat să fiu atent la cheltuieli. Orice surplus era reinvestit în semințe mai bune sau, la nevoie, în forță de muncă suplimentară pentru perioadele de vârf.

Beneficii concrete pe termen lung

La început, îmi era greu să depășesc granițele pieței locale. După aceste investiții, am reușit să asigur volume mai mari și să colaborez cu magazine din regiune.

În plus, am acumulat și un istoric financiar care mă ajută să negociez mai ușor alte împrumuturi sau parteneriate.

Atmosfera din echipă s-a îmbunătățit și ea, deoarece oamenii au văzut că nu mai depindem de forțe externe precum vremea sau un sezon favorabil ca să ne menținem pe profit.

Gânduri de final

Dacă te afli în situația în care afacerea ta agricolă stagnează din lipsă de investiții, un credit special gândit pentru agricultură poate fi răspunsul.

Nu e suficient să iei banii și să speri la cele mai bune rezultate: trebuie să îți evaluezi nevoile, să-ți pregătești un plan realist și să monitorizezi constant evoluția fermei.

Cu puțin efort și o direcție clară, rezultatele pot apărea mai repede decât crezi, iar ferma ta se poate transforma într-o sursă de venit stabil și de produse de calitate.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Omnia Europe anunță un proiect ambițios de achiziție a porumbului de la fermieri din România

Omnia Europe SA, producător de amidon de porumb, situat...

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active în România

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță aprobarea înregistrării și lansarea unui produs cu Inatreq™ Active...

Semănătorile Bourgault 3720 și FMS 872 disponibile pe piața României

Bourgault Industries Ltd., producător canadian de echipamente agricole de înaltă calitate, cunoscut în lume în special pentru semănătorile dedicate...

REI Grup: Peste 15 linii de finanțare, cu alocări până la 57 mil. de euro, disponibile în 2025

Începutul anului 2025 vine cu alocări de peste 2 miliarde euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru investiții în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole