2.4 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaRabobank: Acordul UE-Mercosur nu va crește exportul de zahăr brazilian către UE

Rabobank: Acordul UE-Mercosur nu va crește exportul de zahăr brazilian către UE

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Acordul UE-Mercosur nu este de așteptat să crească exporturile de zahăr brazilian către Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Rabobank.

Acordul, care trebuie aprobat de statele membre ale UE și de Parlamentul European, stabilește o cotă fără taxe vamale pentru furnizarea a 180 de mii de tone de zahăr brazilian către Uniunea Europeană.

Conform celui mai recent raport Rabobank privind zahărul și alcoolul, această cotă cu tarife zero va înlocui o parte din cota anuală de export existentă de 350 de mii de tone de zahăr, acordată Braziliei de către UE, cu un tarif de 98 de euro/tonă (102,2 dolari).

‹ adv ›

„Aceasta va crește competitivitatea noii cote, dar nu va duce la o creștere a importurilor”, a declarat un analist într-un raport publicat pe 20 decembrie.

Amintim că, Brazilia este cel mai mare producător și exportator de zahăr la nivel global, asigurând aproximativ 25% din producția globală și 40% din exporturile mondiale de zahăr.

Despre acordul UE-Mercosur

Acordul UE-Mercosur este un tratat comercial amplu negociat între Uniunea Europeană și blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

Este considerat unul dintre cele mai mari acorduri comerciale semnate de UE, acoperind o piață combinată de peste 780 de milioane de consumatori.

Principalele aspecte ale acordului:

  1. Eliminarea tarifelor vamale pentru o gamă largă de produse, inclusiv bunuri industriale, agricole și servicii. Mercosur va elimina tarifele pentru 91% dintre importurile din UE, iar UE va elimina tarifele pentru 92% dintre importurile din Mercosur.
  2. Acces sporit pe piețe: produsele europene cum ar fi automobilele, medicamentele și mașinile, vor avea acces mai bun pe piețele Mercosur. Produsele agricole din Mercosur, cum ar fi carne de vită, zahăr, și soia, vor beneficia de cote mai mari sau de tarife reduse pentru exporturile către UE.
  3. Reguli și standarde comune: pentru comerțul cu produse agricole, industriale și servicii, inclusiv în ceea ce privește siguranța alimentară, indicațiile geografice protejate și standardele tehnice.
  4. Acces la achizițiile publice: Companiile europene vor avea acces la achizițiile publice din țările Mercosur, iar viceversa.
  5. Dezvoltare durabilă include angajamente privind respectarea Acordului de la Paris pentru schimbările climatice și promovează comerțul durabil, protecția mediului și respectarea drepturilor omului.

Controverse și critici:

Acordul este criticat pentru potențialul său de a încuraja defrișările în Amazon prin creșterea exporturilor de carne de vită și soia din Mercosur.

Unele state membre ale UE, cum ar fi Franța și Irlanda, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele asupra schimbărilor climatice.

Protecția fermierilor europeni: Fermierii europeni sunt îngrijorați de concurența sporită din partea produselor agricole mai ieftine din Mercosur, cum ar fi carnea de vită și zahărul.

Standardele de producție: Criticii susțin că produsele din Mercosur nu respectă întotdeauna standardele stricte ale UE privind siguranța alimentară, sănătatea animalelor și protecția mediului.

Aprobarea și ratificarea: Acordul a fost negociat timp de două decenii și a fost finalizat în 2019, dar nu a fost încă ratificat din cauza opoziției din partea unor state membre ale UE și a organizațiilor societății civile.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exporturile Ucrainei în 2024 au crescut semnificativ

Conform datelor preliminare, exporturile din Ucraina pentru anul 2024...
‹ adv ›

Bursa agricolă: pe ce se va concentra piața la început de an

Sfârșitul anului marchează câteva ajustări de prețuri, cu o ușoară creștere a cotațiilor cerealelor pe bursa agricolă. Participanții europeni...

China triplează importurile de grâu rusesc

În primele 11 luni ale anului 2024, China a importat grâu rusesc în valoare de 86,5 milioane de dolari,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole