Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pe fondul majorării cotaţiilor la uleiuri vegetale, transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În noiembrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,5 puncte, în creştere de la nivelul revizuit de 126,9 puncte înregistrat luna precedentă şi cu 5,7% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.
Luna trecută, cotaţiile uleiurilor vegetale au urcat cu 7,5% faţă de octombrie şi cu 32% faţă de noiembrie 2023, pe fondul temerilor privind o producţie mai redusă de ulei de palmier, în urma ploilor excesive din sud-estul Asiei, a precizat FAO.
Preţul uleiului de soia a urcat în urma majorării cererii de import pe plan global; de asemenea s-au înregistrat creşteri ale preţurilor la uleiul de floarea soarelui şi rapiţă.
Preţurile la cereale au scăzut cu 2,7% luna trecută, pe fondul reducerii preţurilor la grâu şi orez, iar preţul zahărului a înregistrat un declin de 2,4% faţă de octombrie, după ce India şi Thailanda au început recoltarea, iar temerile privind perspectivele recoltelor din Brazilia s-au atenuat.
Într-un raport separat, FAO a redus uşor estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 la 2,841 miliarde de tone, după ce anterior previziona un nivel de 2,848 miliarde de tone.
Revizuirea indică o scădere cu 0,6% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, se arată în raportul FAO.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.