Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Trei cadre didactice tinere ale Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au câștigat proiecte importante în competiția națională organizată de UEFISCDI, „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE) 2023”, în domeniile Științele vieții aplicate și biotehnologii și Științe inginerești.
Conf. univ. dr. Ami Iuliana Motrescu, a treia poziție în domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii cu punctajul de 94,6.
Titlul proiectului de cercetare este „Stimularea potențialului nutraceutic al germenilor vegetali utilizați ca alimente funcționale, pe baza procesării semințelor cu plasmă non-termică”, cod proiect PN-IV-P2-2.1-TE-2023-1383.
Mai punctăm faptul că Iuliana Motrescu a absolvit în 2002 ca șef de promoție Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, masterul în fizica plasmei în 2004 la aceeași facultate, apoi Facultatea de Matematică în 2009.
În 2011 a obținut titlul de doctor la Universitatea Shizuoka din Japonia, iar în 2012 titlul de doctor în științe la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Din 2003 predă la USV (atunci Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.
În 2014, 2017 și 2019 a fost invitată pentru scurte perioade de timp pentru a colabora în proiecte de cercetare sau ca profesor asociat la Institutul de Cercetări în Electronică al Universității Shizuoka din Japonia
Asist. univ. dr. Diana Gabur, prima poziție în domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii cu punctajul de 98,2. Titlul proiectului de cercetare este „Biomateriale – agenți de limpezire în producția durabilă a vinului”, cod proiect PN-IV-P2-2.1-TE-2023-0333.
Georgiana-Diana Gabur este doctor în viticultură și oenologie, cu studii axate pe identificarea compușilor volatili, metalelor grele si pesticidelor din vinuri.
De asemenea, ultimele cercetări se axează pe valorificarea deșeurilor horticole în contextul economiei circulare. Este asistent universitar în cadrul USV Iași, Facultatea de Horticultură.
A coordonat în calitate de director două proiecte de cercetare câștigate în competiție națională și membră în alte proiecte.
În 2013 a câștigat tot prin competiție o bursa oferită de Guvernul Spaniol ce a finanțat efectuarea studiilor doctorale în cotutelă la Universitatea din Cordoba, Spania.
Este membru în numeroase asociații științifice sau profesionale naționale și internaționale.
În domeniul Științe inginerești, asist. univ. dr. Ina Turcan este pe a patra poziție, cu punctaj de 93 puncte. Titlul proiectul de cercetare este „Adaptarea proprietăților electrice ale compozitelor polimerice funcționale pe baza alinierii dielectroforetice de mxene„, cod proiect PN-IV-P2-2.1-TE-2023-0978.
Citește mai multe articole despre USV Iași aici.