Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău a aclimatizat, în premieră, Jicama, fasolea mexicană yam sau napul mexican, care poate cântări până la 3 kilograme, o alternativă a cartofului clasific, cu un conţinut bogat în fibre.
Potrivit reprezentanţilor BRGV, Jicama este o specie originară din Mexic cultivată pentru tuberculi.
În ciuda faptului că partea aeriană a plantei este similară cu cea a fasolei, păstăile nu se consumă, fiind toxice, din cauza prezenţei rotenonei, un compus considerat insecticid natural.
Planta poate fi cultivată cu uşurinţă pe solurile sărace în substanţe nutritive, rezistă la temperaturi ridicate în perioadele secetoase, în schimb este sensibilă la îngheţ.
BRGV are ca strategie cunoaşterea genotipică şi fenotipică, precum şi conservarea resurselor genetice vegetale ex situ şi in situ, pe termen scurt, mediu şi lung, în concordanţă cu legislaţia internaţională.