32.8 C
București
joi, 3 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii francezi vor protesta faţă de acordul de liber schimb UE-Mercosur

Reuters: Fermierii francezi vor protesta faţă de acordul de liber schimb UE-Mercosur

Cel mai mare sindicat agricol din Franţa a lansa miercuri un apel la mobilizare generală începând de luni, pentru a protesta faţă de acordul de liber schimb UE-Mercosur care ar urma să ducă la majorarea importurilor din America de Sud, ceea ce va afecta sectorul agricol din Uniunea Europeană, informează Reuters şi AFP.

Protestele de săptămâna următoare vin la mai puţin de un an după o mişcare de amploare istorică în sectorul agricol european.

„Vom fi în toate departamentele, începând de luni şi timp de câteva zile, pentru a face auzită vocea Franţei, în contextul reuniunii G20 din Brazilia şi sperăm că toate ţările europene ni se vor alătura pentru că acesta nu este un subiect care vizează Franţa ci este un subiect european”, a declarat Arnaud Rousseau, preşedintele Sindicatului FNSEA.

‹ adv ›

Rousseau a adăugat că fermierii francezi nu intenţionează să blocheze drumurile şi autostrăzile, aşa cum au făcut anul trecut, când nemulţumirile provocate de concurenţa importurilor ieftine, inclusiv din Ucraina, şi povara reglementărilor au dus la proteste de amploare în toată Uniunea Europeană.

„Nu vrem să provocăm necazuri francezilor, suntem aici pentru a le spune că suntem mândri să îi hrănim şi să continuăm să producem în Franţa”, a spus Rousseau.

Uniunea Europeană pare hotărâtă să semneze, până la finele acestui an, un acord de liber schimb cu ţările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay), spre nemulţumirea Franţei, care refuză să semneze acest acord în forma actuală.

Acest acord între cele 27 de state membre UE şi ţările Mercosur este negociat de mai mult de 20 de ani iar încheierea pare iminentă, potrivit ţărilor care susţin acordul.

„Franţa spune nu şi Franţa nu este singura care refuză acordul cu Mercosur. Ceea ce trebuie să obţinem este să ne folosim de dreptul de veto la nivel european prin aducerea laolaltă a unui număr maxim de ţări din UE”, a explicat ministrul francez al Agriculturii, Annie Gennevard.

Pentru a bloca acordul, Franţa trebuie să strângă o minoritate de blocaj în cadrul Consiliului European.

‹ adv ›

Chiar dacă Polonia şi Austria şi-au exprimat în mod regulat opoziţia faţă de acest acord de liber schimb, este nevoie de cel puţin patru state membre pentru a forma o minoritate de blocaj.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

China a suspendat total exporturile de îngrășăminte specializate către India

China a oprit exporturile de îngrășăminte specializate către India,...
‹ adv ›

SUA și Vietnam semnează un nou acord comercial pentru exporturile agricole

Președintele Donald Trump a anunțat un nou acord comercial cu Vietnamul care va reduce semnificativ taxele vamale pentru exporturile...

Cum ții sub control Tuta absoluta în cultura de tomate

Tuta absoluta, cunoscută ca molia minieră a tomatelor, este un dăunător extrem de agresiv, responsabil pentru pierderi majore în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole