8.1 C
București
luni, 4 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Peste 2.000 de ha de porumb a fost recoltat şi depozitat...

Maramureş: Peste 2.000 de ha de porumb a fost recoltat şi depozitat în silozuri

Peste 2.000 de hectare cultivate cu porumb au fost recoltate integral, cerealele fiind depozitate în condiţii specifice de către fermieri, a declarat, vineri, directorul Centrului de Consultanţă Agricolă Maramureş, Mirela Vereş.

„Toamna aceasta a fost extrem de generoasă cu fermierii, iar timpul bun, propice recoltării porumbului, s-a întins pe mai bine de două săptămâni. Adică, timp cu soare, fără ploi, foarte potrivit recoltării.

Estimăm că anul acesta au fost peste 2.000 de hectare cultivate cu porumb, o suprafaţă însemnată cred eu, aspect care demonstrează preocuparea fermierilor pentru creşterea animalelor. Întreaga recoltă a fost depozitată în silozuri de dimensiunii medii sau mici.

Pe lângă fermieri, există şi cultivatorii individuali care folosesc porumbul la creşterea animalelor din gospodărie – vaci, porci, cai, viţei, găini, raţe, curcani -, crescători care spre jumătatea anului viitor îşi vor suplini necesarul cu achiziţionarea de porumb din piaţa liberă”, a spus Mirela Vereş.

Potrivit acestuia, evoluţia culturii porumbului din acest an a fost pozitivă, deşi cantitatea de apă din sol a fost mult scăzută ca urmare a lipsei ploilor.

„Vara aceasta a fost una aparte, temperaturi caniculare care la nivelul solului în unele zone au depăşit multe peste 40 de grade Celsius, timp îndelungat.

Deşi apa a lipsit din sol, porumbul, dar şi alte plante tehnice s-au dezvoltat bine, iar recoltele au fost mult peste aşteptări. Problema apei începe să devină o preocupare pentru majoritatea fermierilor, îndeosebi pentru cei care practică legumicultura, pomicultura dar şi floricultura.

Zonele de şes, îndeosebi cele din vecinătatea cursurilor de apă, locuri din care se pot face irigaţii sunt avantajate, dar şi aici, anul acesta, apa din râuri a scăzut simţitor din cauza lipsei ploilor.

Unii fermieri au improvizat bălţi sau mici lacuri, captând apa rezultată din ploi, dar cu avantaje minore. Fără apă, fără ploaie, culturile din orice specie nu pot supravieţui timp îndelungat”, a punctat Mirela Vereş.

Conform acesteia, terenurile de pe care a fost recoltat porumbul urmează a fi curăţate, unele arate sau altora li se va aplica sistemul de rotaţie a culturii.

‹ adv ›

De asemenea, un număr mic de fermieri ar mai putea achiziţiona terenuri agricole pentru a şi extinde culturile de anul viitor.

Un hectar de teren situat în satele şi comunele limitrofe municipiului Baia Mare se vinde cu 800 de euro, iar hectarul de teren aflat la o distanţă apreciabilă de oraş cu aproape 500 de euro.

Majoritatea fermierilor se orientează spre achiziţionarea terenurilor uşor nisipoase situate în lunca Someşului şi Lăpuşului.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zile numărate până la RALF 2024. Agenda evenimentului

Pe 7 și 8 noiembrie, la JW Marriott Grand...
‹ adv ›

Analiză: Peste 120 de companii agricole au ajuns în instanţă cu dosare de insolvenţă în 2024

Cel puţin 123 de companii agricole au ajuns în instanţă în 2024 cu dosare de insolvenţă, iar numărul acestora...

A treia ediție Agri Trade Summit va avea loc la București pe 27 februarie 2025

Agri Trade Summit, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului de Agribusiness, se va desfășura la București, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole