13.2 C
București
marți, 15 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrimul sistem de irigare prin picurare din lume cu rată variabilă utilizând...

Primul sistem de irigare prin picurare din lume cu rată variabilă utilizând date satelitare, creat în Turcia

Universitatea Ondokuz Mayıs (OMU) din Turcia a implementat un sistem inovator de irigare cu rată variabilă, folosind imagini obținute de la drone și sisteme satelitare – o premieră mondială.

Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, profesor la Facultatea de Agricultură din cadrul OMU, în Departamentul de Structuri Agricole și Irigații, a explicat:

„Scopul principal al sistemului este de a analiza imaginile captate de la sateliți și UAV-uri pentru a aplica cantități diferite de apă în funcție de nevoile fiecărei zone.”

Proiectul, finanțat de programul TÜBİTAK ARDEP-1001, se desfășoară în colaborare cu departamentele de Structuri Agricole și Irigații, Culturile de Câmp din cadrul Facultății de Agricultură, Școala Vocațională din Bafra, precum și cu parteneri din industrie în districtul Ladik, provincia Samsun.

‹ adv ›

Scopul acestuia este de a optimiza utilizarea apei pe suprafețe agricole mari, prin automatizarea procesului de irigație și aplicarea irigației cu rată variabilă.

„Am creat un nou sistem pentru a reduce risipa de apă pe terenurile agricole mari. Din cauza variațiilor solului și culturilor din aceste zone extinse, diferite regiuni au nevoie de cantități diferite de apă. Cu ajutorul acestui sistem, se pot aplica atât irigarea prin aspersiune, cât și irigarea prin picurare, iar apa și îngrășămintele pot fi distribuite în cantități variabile, în funcție de necesitățile fiecărei regiuni,” a precizat Köksal.

Sistemul e conceput să analizeze imagini satelitare și UAV-uri pentru a distribui automat apă în cantități diferite pe suprafețe mari.

Köksal adaugă: „Pe baza acestor imagini, sistemul va distribui automat cantități diferite de apă, ceea ce ne va permite să economisim forța de muncă, costurile inputurilor și apă, crescând în același timp randamentul și profitabilitatea producției.”

Tehnologia pe care am dezvoltat-o permite irigarea cu rată variabilă prin picurare. Este pentru prima dată atât în Turcia, cât și la nivel mondial. Continuăm testele în Ladik pentru a identifica eventualele provocări și ne propunem să aducem sistemul la un nivel aplicabil în urma acestui proiect.”

Utilizarea dronelor și a sistemelor satelitare pentru monitorizarea terenurilor permite o precizie ridicată în evaluarea nevoilor diferitelor regiuni agricole, reducând semnificativ risipa de apă și resurse.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Syngenta Group lansează Cropwise AI la Summit-ul de Inovație World AgriTech

Syngenta Group, unul dintre liderii globali în inovația agricolă,...
‹ adv ›

Experiența fermei Hugh Lowe, Anglia în utilizarea roboților la recoltarea fructelor moi pe suprafețe comerciale

Hugh Lowe Farms produce aproximativ 5000 de tone de căpșun și 1000 de tone de zmeură și mure în...

Proiect de pionierat: crop.zone prezintă alternativa la glifosat

Într-o perioadă în care utilizarea erbicidelor chimice precum glifosatul este din ce în ce mai criticată, crop.zone anunță o...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole