Serviciile veterinare din ţară acţionează de urgenţă pentru a limita răspândirea pestei micilor rumegătoare (PMR) din judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş, aplicând măsurile corecte, conform legislaţiei europene, utilizate de toate statele membre, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În contextul epidemiologic actual, ANSVSA acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine, negociind din nou condiţiile cu ţările terţe şi efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.
Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale.
Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Hasemit al Iordaniei, menţionează instituţia.
ANSVSA implementează o strategie de introducere a unor noi laboratoare din reţeaua serviciilor veterinare pentru a susţine aceste activităţi fără a afecta fluxul de export şi este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic.
Autoritatea apreciază iniţiativa crescătorilor de ovine de a evita vânzările şi cumpărările de animale între ferme, schimburile de ciobani şi vizitele între ferme, precum şi anunţarea imediată a medicului veterinar şi a DSVSA judeţene în caz de suspiciune de boală.
O avertizare importantă este aceea de a nu da crezare informaţiilor false care afirmă că boala nu există, notează Autoritatea. ANSVSA condamnă difuzarea de „fake news” care poate submina eforturile autorităţilor de a gestiona focarele de boală şi de a promova exportul de animale.
În prezent, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 17 gospodării ale populaţiei), cu un total de 218.756 animale afectate: judeţul Tulcea – 34 focare (7 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 15 exploataţii non-profesionale) – 205.271 animale afectate; judeţul Constanţa – două focare în exploataţii non-profesionale – 985 animale afectate; judeţul Timiş – un focar într-o exploataţie comercială – 12.500 animale afectate.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.
Domnii guvernanți ați distrus fermele de păsări ,porci,vaci acum oile felicitări.Chiar trebuie să mâncăm totul adus din afara? Chiar atât de slugi ați ajuns ? Mâine poimâine veniți la cerșit voturi
In Clondiru-Buzău există o groapă unde până acum 5 turme cu oi și capre au fost îmbăiate.Pe acel teren zac bidoanele in care au fost substanțe ,apa folosită e aruncata pe iarbă. Groapa e la mica distanță de un puț si doua fântâni. În acest timp circula pesta micilor rumegatoare.E bine guvernantilor sa existe groapa asta? Eu ce sa fac? Am vorbit cu medicul veterinar din zonă. O sa fac o plângere la mediu ca poluează pământul si pânza freatică.Noi avem ferma lângă terenul acesta pe care se perindă turme cu tot felul de boli.Dati o lege sa nu mai existe transhumanța asta cu scaldatul animalelor fara avizul si prezenta unui doctor veterinar.O sa va mirati ca apare pesta in Buzau si nu stiti de unde! Va spun eu! Mai iesiti din birouri si plecati pe teren ca ati luat forma fotoliului!Daca distrugeti micii fermieri adio salarii ca noi va platim!