6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Peste 83.000 de porci sacrificaţi în 6 ani ca urmare a...

Buzău: Peste 83.000 de porci sacrificaţi în 6 ani ca urmare a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană

Peste 83.000 de porci au fost sacrificaţi din anul 2018, momentul în care a fost înregistrat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în judeţul Buzău, şi până în prezent, cele mai multe dintre animalele bolnave fiind identificate în exploataţiile comerciale.

Virusul PPA a fost confirmat iniţial în toamna anului 2018 în gospodăria unui localnic din comuna Pănătău.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, îmbolnăvirile au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, evoluţii fluctuante care au culminat în anul 2022 cu un focar masiv în zona de sud a judeţului.

„Această boală a apărut în toamna anului 2018 la o exploataţie a unui cetăţean din comuna Pănătău, având o evoluţie continuă, cu momente de calm epidemiologic, dar şi vârfuri evolutive explozive, precum cele din vara anului 2022 din sudul judeţului Buzău, zona afectată fiind Padina-Pogoanele.

În perioada 2018-2024, suinele afectate au provenit din exploataţii nonprofesionale (1.712 capete în 256 de focare), din exploataţiile comerciale (81.599 capete în 13 focare), animalele având vârste cuprinse între 1 lună şi 2 ani.

În conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009, au fost acordate despăgubiri proprietarilor de animale, respectând legislaţia în vigoare”, a transmis, DSVSA Buzău.

‹ adv ›

Îmbolnăvirile animalelor crescute în gospodării au fost puse pe seama proprietarilor care nu au respectat măsurile de biosecuritate, iar în cazul exploataţiilor profesionale, specialiştii nu au putut stabili de fiecare dată sursa virusului.

„Referitor la cauzele apariţiei pestei porcine africane în gospodăriile populaţiei, factorul uman este incriminat ca principalul motiv al transmiterii acestei boli, iar în societăţile comerciale de suine, cauzele nu au putut fi precis identificate în toate situaţiile.

În scopul prevenirii apariţiei şi extinderii PPA, au fost luate o serie de măsuri de către DSVSA Buzău, printre care: intensificarea controalelor în vederea respectării regulilor de biosecuritate prevăzute de legislaţia sanitară veterinară in vigoare, consilierea proprietarilor de animale cu privire la implementarea regulilor de prevenţie şi combatere a PPA, efectuarea de controale ale transportului de animale în traficul rutier, interzicerea vânzării de animale din specia suine în pieţe, târguri şi oboare”, informează sursa citată.

Pe parcursul anului anului 2024, în judeţul Buzău au fost înregistrate două focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar într-o exploataţie comercială de creştere şi îngrăşare a suinelor.

Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 33 de verificări în exploataţiile comerciale, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 19.000 de lei, complementar, la o societate fiind suspendată activitatea, iar pentru exploataţiile nonprofesionale au fost efectuate 4.521 de acţiuni de consiliere a deţinătorilor de suine.

La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite la o fermă de reproducţie a suinelor din judeţul Buzău, premierul Marcel Ciolacu a declarat, în prezenţa ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc.

„Cel mai mare deficit de carne pe care îl are România, îl are la carnea de porc. Avem un deficit de circa 4 milioane de carcase.

Sunt 25 de centre în execuţie, cu adevărat a fost un efort bugetar pentru că aici este o finanţare de la buget de aproape 80% şi vom produce în jur de 1,2 milioane de purceluşi”, a declarat anterior Marcel Ciolacu.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în acest moment, în România se produc în jur de 4 milioane de purcei, dar prin programele viitoare de susţinere a fermierilor cifra va ajunge la aproximativ 8,7 milioane.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou focar de pestă porcină africană în Olt

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul...
‹ adv ›

Bihor: Focare noi de pestă porcină africană

Nouă focare de pestă porcină africană au fost confirmate la porcii domestici în județul Bihor, a informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru...

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole