Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor şi face demersuri pentru a-şi dezvolta permanent capacitatea de supraveghere şi control, astfel încât, prin acţiunile sale de prevenire, depistare şi gestionare a riscurilor alimentare să contribuie, în mod substanţial, la protejarea sănătăţii umane, transmite vineri instituţia, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentelor.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită anual pe 7 iunie, la nivel internaţional, sub egida mesajului „Siguranţa alimentelor: pregăteşte-te pentru ceva neaşteptat”.
Mesajul din acest an atrage atenţia asupra incidentelor privind siguranţa alimentelor şi subliniază importanţa pregătirii pentru a gestiona astfel de incidente, indiferent de gradul lor de severitate.
Incidentele privind siguranţa alimentelor se referă la situaţiile în care exista un risc potenţial sau confirmat legat de sănătate, asociat consumului de alimente.
Celebrarea acestei zile la nivel internaţional este o oportunitate pentru ca toate părţile implicate să îşi crească gradul de conştientizare şi să întărească eforturile pentru a se asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure, reducându-se astfel impactul negativ al toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli generate de alimente.
În acest context, ANSVSA precizează că are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor şi face demersuri pentru a-şi dezvolta permanent capacitatea de supraveghere şi control, astfel încât prin acţiunile sale de prevenire, depistare şi gestionare a riscurilor alimentare să contribuie, în mod substanţial, la protejarea sănătăţii umane.
Recent, instituţia a inaugurat noul sediu al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
Prin relocarea şi modernizarea acestui institut se preconizează dezvoltarea capacităţii analitice cu peste 35%, prin creşterea numărului de analize efectuate anual pe domeniul siguranţei alimentare, la aproximativ 28.000 (comparativ cu media ultimilor patru ani, de 20.448 analize).
Pentru situaţiile în care sunt depistate alimente cu risc pentru sănătatea consumatorilor, ANSVSA utilizează Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), instrumentul specific de comunicare şi acţiune rapidă care permite gestionarea în mod eficient şi coordonat al acestor situaţii.
Evenimentul din 7 iunie ocazionat de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor se înscrie în campania „Safe2Eat”, organizată la nivelul Uniunii Europene şi la care ANSVSA este participantă pentru cel de al doilea an.
Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România şi în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei.
Campania, desfăşurată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) se află la a patra ediţie în Uniunea Europeană, s-a derulat în anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFood şi are ca scop conştientizarea siguranţei alimentare în rândul cetăţenilor Europei.