-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsiliul European a aprobat Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero...

Consiliul European a aprobat Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete

Comisia Europeană a salutat, luni, adoptarea finală a Regulamentului privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete (NZIA), care plasează UE pe calea cea bună în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor sale interne de producţie de tehnologii curate esenţiale, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Prin stimularea producţiei interne a UE de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, NZIA va reduce riscul de a înlocui dependenţele de combustibilii fosili cu dependenţe tehnologice de actori externi.

Acest lucru va contribui, la rândul său, la transformarea sistemului nostru energetic mai curat şi mai sigur, cu surse de energie curată la preţuri accesibile şi produse de acasă care înlocuiesc importurile volatile de combustibili fosili.

‹ adv ›

Pentru ca UE să devină lider în sectorul tehnologiilor curate, NZIA stabileşte un criteriu de referinţă pentru capacitatea de producţie de tehnologii strategice care contribuie la obiectivul zero emisii nete pentru a satisface cel puţin 40% din nevoile anuale de implementare ale UE până în 2030.

Indicele de referinţă oferă predictibilitate, certitudine şi semnale pe termen lung creatorilor şi investitorilor şi permite urmărirea progreselor înregistrate.

Pentru a sprijini proiectele de captare şi stocare a dioxidului de carbon şi pentru a spori disponibilitatea siturilor destocare a CO2 în Europa, NZIA stabileşte, de asemenea, un obiectiv de 50 milioane de tone de capacitate anuală de injectare în siturile geologice de stocare de CO2 din UE până în 2030.

Pe lângă stabilirea de obiective, noul regulament îmbunătăţeşte condiţiile pentru investiţiile în tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete prin simplificarea şi accelerarea procedurilor de autorizare, reducerea sarcinii administrative şi facilitarea accesului la pieţe.

Autorităţile publice vor trebui să ia în considerare durabilitatea, rezilienţa, securitatea cibernetică şi alte criterii calitative în procedurile de achiziţii pentru tehnologii curate şi în licitaţiile pentru implementarea energiei din surse regenerabile.

Statele membre vor putea sprijini un set de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, cum ar fi energia solară fotovoltaică, energia eoliană, pompele de căldură, tehnologiile nucleare, tehnologiile pe bază de hidrogen, bateriile şi tehnologiile reţelelor, prin stabilirea unor „proiecte strategice” care ar beneficia de statutul prioritar la nivel naţional, de termene de autorizare mai scurte şi de proceduri simplificate.

„Criza energetică ne-a învăţat o lecţie esenţială: trebuie să evităm orice dependenţă de un singur furnizor.

Prin Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete, Europa va fi bine echipată cu o bază industrială mai puternică pentru a realiza tranziţia către o energie curată.

Acest lucru ne va asigura că ne putem atinge obiectivele ambiţioase privind sursele regenerabile de energie şi eficienţa energetică pentru 2030, menţinându-ne în acelaşi timp competitivitatea industrială”, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

NZIA include măsuri pentru investiţii în educaţie, formare şi inovare, prin înfiinţarea unor academii pentru industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete pentru a forma 100.000 de lucrători în termen de trei ani şi pentru a sprijini recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale.

Se vor institui spaţii de testare în materie de reglementare pentru testarea tehnologiilor inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete în condiţii de reglementare flexibile.

În cele din urmă, platforma „Europa cu zero emisii nete” va servi drept centru central de coordonare, în cadrul căruia Comisia şi ţările UE pot discuta şi face schimb de informaţii, precum şi pot colecta contribuţii de la părţile interesate.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: Prețul grâului a crescut. Rapița, în scădere

Evoluția tensiunilor pe teritoriul ucrainean este un element important...
‹ adv ›

EU Poultry, producător de carne de pasăre ucrainean, anunță investiții masive în Slovacia

EU Poultry, un procesator de carne de pasăre din Slovacia deținut de omul de afaceri ucrainean Dmytro Borodavka, a...

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei ai Romalimenta vor să colaboreze pentru a asigura un nivel...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole