Tarfin Romania, liderul regional al finanțărilor în agricultură, anunță lansarea unui studiu de sector despre provocările cu care fermierii și distribuitorii români de inputuri agricole s-au confruntat în ultima perioadă, în contextul conflictului militar din Estul Europei, creșterea prețului la inputurile agricole, seceta extremă, respectiv lipsa sistemelor de irigații.
Potrivit antreprenorilor români care activează în acest domeniu, 2022 a fost un an cu creșteri modeste, sub rata inflației, sau scăderi ale activității.
Majorarea prețurilor la îngrășăminte pe bază de azot a influențat agricultura, înregistrând creșteri de la 900 lei/tonă în 2020, la peste 4.000 lei/tonă în 2021. În plus, prețul gazelor naturale s-a majorat cu 40%, alături de o majorate de 19% a costului energiei electrice şi a motorinei cu 21%, potrivit datelor prezentate de președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Bănoiu, la finalul anului 2022.
Creșterea prețului la motorină este unul dintre factorii cheie care au contribuit la diminuarea recoltei agricole și îngreunarea activității fermierilor. Potrivit datelor publicate în cadrul portalului Peco Online, preţurile la pompă ar urma să crească cu aproximativ 3% în următoarea perioadă.
În acest sector există temeri că în condițiile în care prețurile la combustibil nu vor scădea sau nu vor fi atenuate de o serie de subvenții de la stat, fermierii ar putea ajunge în stadiul în care profitabilitatea fermelor să fie pusă sub semnul întrebării.
În rândul fermierilor mici se resimte și lipsa capacității de negociere, care i-ar putea ajuta pe aceștia să obțină cantitățile de combustibil necesare înființării și cultivării terenurilor la prețuri convenabile.
Distribuitorii au avut parte de stagnare sau scăderi ale cifrelor
Precum fermierii, distribuitorii au fost și aceștia afectați de turbulențele din piață, și de lipsa de încredere a fermierilor pe fondul știrilor negative legate de evoluția agriculturii, fiind nevoiți să vândă o parte din marfă în pierdere.
Pentru Alina Deacu, reprezentant al unei firme de distribuție al inputurilor agricole, Tarfin a însemnat sprijin financiar pentru continuarea business-ului.
Chiar și în cazurile în care nu au suferit pierderi, distribuitorii nu au reușit să aibă profituri care să egaleze măcar inflația galopantă din 2022.
Perspectivele sectorului agricol în 2023
În rândul fermierilor și distribuitorilor există temeri că dacă prețurile continuă să oscileze și subvențiile primite de la autorități nu se vor majora iar seceta va continua, aceștia ar putea ajunge în situația în care să nu își mai poată menține afacerile funcționale.
Totodată, fluxul de cereale cu proveniență ucraineană a destabilizat fermele românești, agricultorii spunând că dacă acest trend va continua, situația s-ar putea agrava și mai mult.
De asemenea, în condițiile în care sistemele de irigații nu vor fi extinse, fermierii care nu își achiziționează singuri astfel de facilități vor suferi o scădere semnificativă a producției la hectar, ceea ce va face ca fermele să devină neprofitabile.
În acest context nefavorabil, o soluție ar fi dezvoltarea de modele de agricultură durabilă, care să facă față provocărilor actuale și viitoare, ținând cont de evoluția rapidă a schimbărilor climatice și a incertitudinii economice.
Studiul complet realizat de Tarfin poate fi accesat acest link sau în KIT-ul de presă.
Despre Tarfin
Tarfin este o companie fondată în 2017 în Turcia de către Mehmet Memecan. Cu sprijinul Quona Capital, Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures, Collective Spark Fund, Wamda și Elevator Ventures – divizia de finanțare a fintech-urilor Raiffeisen International, compania agri-fintech și-a extins operațiunile începând din 2022 pe piața din România.
Tarfin își propune să faciliteze accesul fermierilor la finanțare rapidă și convenabilă, cu ajutorul tehnologiei și a unei rețele extinse de distribuitori.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...