Judeţul Buzău s-a poziţionat, în anul 2022, pe locul I la nivel naţional, în ceea ce priveşte producţia de usturoi, cu o suprafaţă de peste 300 de hectare.
Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Buzău, din aproximativ 21 de milioane de lei alocaţi în cadrul Programului de susţinere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12% din total.
El a afirmat că suprafaţa cultivată cu usturoi a crescut de la an la an. Dacă în 2019, odată cu debutul programului de sprijin pentru agricultori, 47 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar, în anul următor numărul lor a crescut la 129, iar în 2021 erau înregistraţi 143. Interesul pentru cultura de usturoi s-a manifestat şi anul trecut.
Comuna Râmnicelu este una dintre localităţile cu tradiţie în cultivarea usturoiului, unul dintre beneficiarii ajutorului acordat de stat afirmând că solul din zona respectivă este un factor determinant al producţiei.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, pentru anul anul 2023.
Pentru a obţine ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.
Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai, inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie, inclusiv.